Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. mai 2017, 13:38

Viis üllatavat hommikuharjumust, mis kergitavad su kaalu

Sa võid küll unistada saledamast pihast ja väiksematest kaalunumbritest, kuid üleliigsed kilod ei kao vaatamata ponnistustele kuskile. Ehk on põhjuseks hommikused harjumused, mis soodustavad kaalu kerkimist? 

On kulunud tõde, et see, mida sa hommikul teed, kujundab ka su ülejäänud päeva. See tähendab, et ka kaalu kerkimine saab alguse just hommikul, kirjutab Women’s Health ja toob välja viis hommikust harjumust, mis soodustavad paksuksminekut.

* Sa magad kaua. Rohkem räägitakse sellest, et magamatus põhjustab kaalutõusu. Vähem, et sama teeb ka ülemagamine. Hiljaaegu väljaandes PLOS One avaldatud uuring näitab, et öösel üle kümne tunni magajad on tõenäolisemalt suurema kehamassiindeksiga võrreldes nendega, kes magavad öösel 7-9 tundi. 

* Sa meigid end pimedas. Väga inimlik on tormata voodist otse tualettlaua juurde ja hakata end tööleminekuks valmis seadma. Kuid - stopp! Tõmba enne kardinad akna eest ära, sest päikesevalgus aitab kaalu langetamisele kaasa. Teadlased on leidnud, et varastel hommikutundidel päikese kätte läinud inimestel on madalam kehamassiindeks hoolimata söödud toidu kogustest. Et päike kehamassiindeksit mõjutaks, tuleks hommikuses päevavalguses veeta 20 - 30 minutit ka siis, kui taevas on pilvine.

* Sa ei tee oma voodit ära. Ameerika riikliku uneühingu teadlased viisid läbi küsitluse, mille tulemustest ilmnes, et need, kes pärast ärkamist voodi ära teevad, magavad 19% tõenäosusega paremini võrreldes nendega, kes jätavad voodi sassi.

* Sa ei kaalu end. Cornelli ülikooli teadlaste kahe aasta pikkune katse näitas, et need inimesed, kes kaaluvad end iga päev, suudavad edukamalt kaalu langetada ja seda ka hoida. Parim aeg enda kaalumiseks on kohe pärast ärkamist.

* Sa ei söö hommikusööki. Hommikusöök on endiselt päeva tähtsaim toidukord, sest hommikul korralikult ja tervislikult süües tunned ülejäänud päeva jooksul vähem nälga.