Foto: Foto: jazzinokitchen.blogspot.com
Toiduuudised
16. mai 2017, 17:02

Maitse kevadet: laktoosivaba karulaugukarask

Sel nädalal jagab Kristi heade maitsete kodust, kokandusblogist .jazzino., erakordselt kevadist retsepti. Piilu lähemalt, kuidas teha tervislikku karulaugukaraskit. 
Kevad! 

Eile hommikul Balta turult läbi käies oli igal teisel letil karulaugu ilusad kimbud, üks värskema väljanägemisega kui teine. Korra isegi käis peast läbi, et äkki oleks emadepäevaks emale ja vanaemale lillede asemel pidanud hoopis praktilised karulaugubuketid viima...






Sel reedel on Balti Jaama uue turu avamine ning hetkel on terve plats viimast enne-avamist sagimist täis, kopad töös ja kruusa lendamas. Tädikesed-onukesed oma meepüttide ja sokikuhjadega seal samas viltuste kokkuklopsitud lettide taga ei lase end sellest aga absoluutselt häirida. Tundub, et maailmas võib kõike juhtuda, aga kauplemist turgudel ei saa mitte miski mõjutada. :D

Läksin oma tavalise hästi töötavate keefiri või kohupiimaga karaski retseptide juurest uusi kooslusi katsetama, sest kõigi kõhud keefiri-kohupiima sõbrad ei ole. Teiste piimatoodetega karaski teen selle pärast, et laktoositalumatusega inimesed saaksid ka meie imelist soodaleiba nautida. Keefireid ilma laktoosita pole mina küll veel lettidel näinud, aga hapukoor ning maitsestamata jogurt on kenasti suuremates poodides olemas. Hapukoort olen hetkel ainult Tere oma näinud, jogurtit teevad mitmed firmad. Kui aus olla, siis maitsestamata jogurtit ostangi tavaliselt laktoosivabu, sest mulle meeldib nende mahe ja veidi magusam maitse. Lugesin, et tegelikult laktoos jääb jogurtisse sisse, ega seda nö välja ei võeta, aga sinna lisatakse ensüüme, mis laktoosi juba ise ära lagundavad. Inimesed, kelle keha ise seda ensüümi ei tooda ning kellel selle pärast laktoosi seedida ei saa, saavad muretult selliseid tooteid süüa - laktoosi lagundamise töö on nende eest juba ära tehtud. Protsess lisab jogurtile ka veidi magusama maitse. Muide, ka kõik Atleet juustud peaksid laktoosivabad olema, nii et ei ole üldse hull elu siin piimavasikate maal Eestis ka neil, kel laktoosiga kõige soojemad suhted ei ole!



Kel kõhud tugevad, neile siin veel mõni hea karaskiretsept: porgandikarask, suvikõrvitsakarask, rabarberikarask ja mooni-ploomikarask.

Karaskis on kasutatud traditsioonilise keefiri või hapupiima asemel laktoosivaba jogurtit ning hapukoort, kuid loomulikult töötab retsept ka tavaliste maitsestamata jogurtite ja hapukoortega.



Laktoosivaba karulaugukarask
22-24 cm vorm
  • 200 g laktoosivaba hapukoort (nt Tere)
  • 200 g maitsestamata laktoosivaba jogurtit 
  • 1 suur muna
  • 2 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 250 g odrajahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 75 g karulauku
  • väike peotäis päevalilleseemneid
Kuumuta ahi 175 kraadini. Pese ja haki karulauk. Sega hapukoor ja jogurt munaga. Sega omavahel kuivained ning lisa taignasse. Sega ühtlaseks ning viimasena lisa taignasse karulauk. Soola läheb siia taignasse veidi rohkem kui tavalisse karaskisse, et karulaugu maitset paremini esile tuua. 



Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi ning puista peale päevalilleseemned. Küpseta 175 kraadi juures umbes 25 minutit. Serveeri leigelt (laktoosivaba) või või toorjuustuga. Mmm...

Sons of Cemet ja nende "In The Castle Of My Skin". Vaadake vaid, kuidas noormehed tantsivad! 

Vaata blogi lähemalt SIIT.