Kas nii on ikka õige?Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. mai 2017, 21:55

Kuidas TEKIILAT õigesti juua? (1)

Paljudel ei ole tekiilaga just parimad kogemused - jooki seostatakse eriti ilgete pohmakatega, sageli peame selle välja kannatamiseks kasutama vana head laimi-soola (või sidruni-soola) kombinatsiooni. Tegelikult on kvaliteetne ja korralik tekiila nii hea ja mahe, et ei vaja mingeid lisandeid.

Kokteiliõpetuste veebileht Conscious Mixology kirjeldab, et paljud müügil olevad tekiila-nimelised joogid pole tegelikult päris õige koostisega. Aga mis on tekiila? See on Mehhiko agaaviviin. Agaaviliike on erinevaid, alkohoolset jooki valmistatakse sinisest agaavist (ladinakeelse nimega Agave tequilana). Kehvas ja odavas tekiilas, mida kutsutakse Mixto'ks, tuleb joogi maitse vaid osaliselt agaavist. Sellesse on segatud tohutult palju suhkrut, mis tekitab vajaduse kohe käsi kibeda sidruni ja soola järele haarata. Kõrge suhkrusisaldus on ka see, mis hommikul kassiahastuse peale ajab. Sajaprontsendiline sinise agaavi tekiila on aga hoopis teist masti jook ning seda ei tarbita nende lisanditega.

Häid tekiilasid jaotatakse vanuse järgi. Kui jook pole üldse vaadis seisnud ning agaavi maitse on väga tugev, sobib see kõige paremini kokteilidesse. Seda tüüpi tekiilat kutsutakse nimega Blanco.

Reposado tequila, mis on puidust vaadis vähem kui 12 kuud seisnud, on maitse poolest tasakaalukam ning sobib pehmema maitsega või vähestest koostisosadest kokku segatud kokteili. Seda kõlbab täitsa ka paljalt juua.

Anejo tequila, mis on vaadis seisnud üle aasta, on tõeline pärl. Seda ei tohiks rikkuda soola ega muu lisandiga ning seda juuakse toatemperatuuril.

Ning muidugi võib tekiilat juues kõrvale kuulata seda klassikalist laulukest: