Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
14. mai 2017, 15:16

Mida peaksid sööma, et kroonilist valu leevendada?

Päris paljude tõbedega käib kaasas piinav valu. Sel juhul tasub eriti vaadata ringi toiduainete järele, millest võib olla abi kroonilise valu leevendamisel.

Millised toidud aitavad?

Tume kirss. Kirsid ja muud tumedad puuviljad sisaldavad antotsüaniine, mis on efektiivsed põletikust tingitud valuaistingute blokeerimisel, kirjutab Natrual living ideas. 20 kirssi päevas võiks leevendada liigesevalu, seedehäired, PMS sümptomeid ja teisi põletikust tingitud valu. .

Ingver on hea asendaja aspiriinitüüpi ravimitele, eriti artriidivalude korral. Värske ingveri viilu närimine on tõhus kõhuvalu ja iivelduse puhul, ka siis, kui hommikune iiveldus on põhjustatud rasedusest.

Külmaveekalade, näiteks heeringa, makrelli, tuunikala, lõhe ja sardiinide lisamine oma toidulauale aitab võidelda kroonilise valuga ning tervendada liigeseid. Lisaks aitavad kalades sisalduvad Omega-3 rasvhapped parandada südame-veresoonkonna tööd ning vähendada põletikku ümber kahjustunud kõhrede. 

Seesamiseemned sisaldavad magneesiumi, mis aitab võidelda lihaspingetega.

Kurkum sisaldab kurkumiini, mis on samuti looduslik põletikuvastane aine. 

Aaloe mahl. Igaüks teab, et aaloe mahl aitab ravida põletushaavu. Kuid, aaloe mahl on ka suurepärane vahend maohaavandite leevendamiseks. Kui aaloe mahla juua kaks korda päevas, ei aita see leevendada mitte vaid mao limaskesta kahjustustest põhjustatud sümptomeid, vaid aitab kiirendada ka paranemisprotsessi.

Papaia sisaldab papaiini. Seda põletikuvastast ainet kasutatakse sageli näiteks pärast operatsiooni valu ja tursete vähendamiseks. Papaia ekstrakti võib võtta ka toidulisandina, sest see vili on täis antioksüdante ja vitamiine, mis toetavad paljusid keha funktsioone.

Jogurt sisaldab elus ja aktiivseid baktereid, mis aitavad stabiliseerida soolestiku mikrofloorat ja sellest tulenevaid tervisehädasid, näiteks valulikku puhitust.

Tulised piprad, näiteks tšilli ja cayenne´i pipar sisaldavad kapsaitsiini – kemikaali, mis on tuntud oma valuvaigistava toime poolest. Kuigi see pakub vaid ajutist leevendust, on see kiire ja tõhus valu leevendaja.

Piparmündis on mentooli, mis on suurepärane aine lihaskrampide ennetamiseks. Haigeid käsi ja jalgu võib määrida piparmündiõliga, eriti randmel ja pahkluul. Peavalu leevendamiseks hõõru purustatud piparmündilehti oimukohal, kogu keha lihaste lõõgastamiseks joo piparmünditeed.