Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. mai 2017, 13:30

Sushi pole ainus - milliseid jaapani toite võiks veel katsetada?

Mis on eestlase jaoks kõige tuntum Jaapanist pärit toit? Loomulikult on selleks sushi. Ometi on väga palju muudki head, mida jaapani köök pakub. Yui restorani jaapanlasest direktor Shintaro Takakura annab nõu, mida uut võiks katsetada.

Gyoza on midagi sellist nagu meil tuntakse pelmeenide nime all. Need pelmeenid on õhukese taina ja maheda täidisega ning pärit Hiinast. Ometi said nad üle maailma tuntuks osana Jaapani kultuuripärandist. Kuigi Hiinas süüakse seda tihti eraldi toidukorrana, siis Jaapanis nauditakse gyozat koos riisi või nuudlitega. Kõrvale sobib imehästi külm õlu.

Jaapani traditsioonide kohaselt serveeritakse gyozat enne õhtusööki ning need sobivad suurepäraselt suupisteteks pidudele. Loomulikult saab Yui restoranis neid mekkida terve päev läbi. Muide, gyoza on Jaapanis niivõrd populaarne, et Osaka linnas on isegi sellele pühendatud muuseum!

Yakisoba toit on praetud nuudlid, millele lisatakse juurvilju, sealiha ja magussoolast kaste. Vähe sellest, et toit on Jaapanis populaarne, siis seda armastavad väga mekkida ka turistid. Kuigi söök ei tundu eriti keerukas olevat, siis tegelikult on õiget jaapanipärast yakisobat päris raske valmistada.

Foto: PantherMedia / Scanpix

Tallinnas Narva maanteel asuva restorani Yui eesmärk on luua side Jaapani ja Eesti vahel. Sõna "yui" tähendabki jaapani keeles "sidet" või "ühendust".

Jaapan ja Eesti on sedavõrd kauged riigid, kuid ometi on neis lisaks erinevustele ka midagi sarnast. Jaapani restorani Yui omanik Satoshi Takano ja direktor Shintaro Takakura kommenteerisid: "Eestlaste ja jaapanlaste suur erinevus on töö- ja eraelu lahus hoidmine. Kui Jaapanis on sage nähtus, et peale tööd minnakse kolleegidega koos välja aega veetma, siis Eestis see nii levinud pole. Üldiselt aga on eestlased ja jaapanlased sarnased oma iseloomujoonte poolest – häbelikud, kannatlikud ja külalislahked."

Kuidas aga Yuis seda sidet luuakse? Menüüst leiab nii autentset jaapani toitu kui ka fusionit eesti köögiga. Aga palju enamatki! See on elamus! Nagu üks klient on kunagi öelnud: astunud Yui uksest sisse, unustas ta, et väljas on Tallinna kesklinn tiheda liikluse ja lörtsisajuse ilmaga, see kõik oli elamus.