Foto: Kuvatõmmis / YouTube
Toiduuudised
10. mai 2017, 14:05

EI KÕLA JUST ISUÄRATAVALT: taanlased kasutasid õlle loomiseks inimese uriini

Taani õlletootja Norrebro Bryghus kogus Roskilde festivalilt 50 000 liitrit uriini, et luua üht unikaalset ja seiklushimulisematele kesvamärjasõpradele mõeldud õlut, vahendas Reuters.

Õlle nimi on Pisner ehk kombinatsioon pilsnerist ja pissist. Otseselt see inimese jääkprodukte ei sisalda, küll aga on linnaseotra kasvatamise ajal sõnniku või kunstväetiste asemel väetatud uriiniga.   

"Kui sai teatavaks, et me oleme hakanud pruulima Pisnerit, siis arvasid paljud inimesed, et me paneme uriini otse õllesse ja me saime selle üle kõvasti naerda," ütles pruulikoja juht Henrik Vang.

Taani põllumajandus- ja toidunõukogu teatel on inimese kehajääkide sellises mahus väetisena kasutamine uudne. Nõukogu on andnud sellele teole nimeks beercycling ehk õlle taaskasutus ning leiab, et hipsteritele võiks see õlu vägagi hästi sobida.

"Kui see oleks maitsnud kasvõi natuke uriini järgi, siis ma oleks selle lauale pannud, aga midagi pole märgata," märkis Anders Sjögren, kes ise osales 2015. aastal Roskilde festivalil.

Tollelt festivalilt koguti 50 000 liitrit uriini ja sellest jagus, et kasvatada piisavalt õlleotra 60 000 pudeli Pisneri õlle tarbeks.