Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
27. november 2022, 23:20

11 kõige levinumat trenniviga

Enda liigutamine on oma tervise ja väljanägemise huvides vägagi oluline. Kuid kui teed trenni valesti, teed oma kehale hoopis karuteene.

Independent toob välja 11 kõige levinumat trenniviga, millest tasub hoiduda.

* Sa teed vaid ühte ja sama harjutust. Kõige suurem viga treenimise juures on rutiin. Keha harjub ära sellega, mida sa teed ja nii pole tulemusi loota. Püüa oma harjumusi muuta - tee vahel ka teisi harjutusi, muuda raskuseid.

*Sa mõtled vaid tulemustele. Oska hinnata ka protsessi, mitte vaid tulemusi. Teekond peab olema nauditav.

* Sa venitad valesid lihaseid. Venitamine on vigastuste vältimiseks ja treeningu efektiivsuseks vägagi oluline. Näiteks ei tohi unustada venitamast puusapainutajalihast.

* Sa ei treeni korralikult. Trennis peab olema kirge ja intensiivsust, seda ei saa teha justkui möödaminnes.

* Sa püüad olla trendikas. Üks suur viga, mida inimesed teevad, on fitnessitrendide jälgimine ning treeningute liig sage vahetamine. See aga ei luba neil omandada õiget tehnikat ning häid tulemusi ei saavutata kunagi. Lisaks ei kuulata nii ka oma keha - mõnele sobib lihtsalt paremini jooga, mitte intensiivne intervalltreening.

* Sa sööd enne ja pärast trenni valel ajal. Tervislik toitumine toetab treeningsaavutusi. Oluline on silmas pidada, et parim aeg söömiseks on 20 minutit kuni tund aega pärast treeningut.

* Sinu jaoks tähendab efektiivsust higistamine. See pole aga see, mis näitaks, kui kõvasti sa treenid.

* Sa ei jälgi edusamme. Suur eesmärk on oluline, kuid selle poole liikudes on tarvis ka väikeseid eesmärke ning rõõmustada edusammude üle.

* Sa jätad väiksemad lihased hooletusse. Paljud tormavad mürinal suuri lihaseid treenima, kuid väiksemad, näiteks õlgadel, põlvedel ja puusadel asuvad unustatakse ära ning see võib vigastusi kaasa tuua.

* Sa ei küsi abi. Eriti jõusaalis on see üks suuremaid vigasid. Kui lased asjatundjal end juhendada, saavutad kordades paremaid tulemusi.

* Sa ei sea eesmärke. Heade tulemuste saavutamiseks on tarvis kindlaid eesmärke, olgu see siis vastupidavuse säilitamine või hea figuur. Tea, mida üks või teine harjutus su lihastega teeb, kuidas õigesti hingata ja muud treeninguga seonduvat - see aitab heade tulemuste saavutamisele kiiremini kaasa.