Toiduuudised

Madala kalorsusega magustajate kasutamine soodustab rasvumist 

Õhtuleht.ee, 25. aprill 2017, 14:40
Foto: PantherMedia / Scanpix
Üha lisandub tõendeid, et madala kalorsusega magustajad, mis on suhkrust mitmeid kordi magusamad, soodustavad ainevahetusehäireid ning rasvumist.

Meditsiiniportaal Med24 kirjutab katsest, mille käigus koguti esmalt inimese rasvkoest tüvirakud ja neid hoiti 12 päeva jooksul sukraloosilahuses, mis vastab umbes sellele kontsentratsioonile, mis on neli purki dieetkarastusjooke päevas joovatel inimestel. Leiti, et tüvirakkudel suurenes rasva tootmise ja põletikuga seotud geenide ekspressioon. Lisaks suurenes rasvatilkade kogunemine tüvirakkudesse, eriti kui neid rakkusid eksponeeriti kõrgemale sukraloosi kontsentratsioonile. 

Samal teemal

Teiseks analüüsiti biopsiamaterjali kõhurasvast kaheksalt inimeselt, kes ütlesid, et nad tarbivad madala kalorsusega magustajaid (peamiselt surkaloos, vähem aspartaam ja/või atsesulfaam kaalium). Neli neist olid normaalkaalus, neli ülekaalulised. Võrdluseks kasutati kõhurasva biopsiaid inimestelt, kes kunstlikke magustajaid ei kasuta. 

Leiti intensiivsem glükoosi transport rakkudesse, samuti juba eelnevalt tuntud rasva tootmisega seotud geenide liigne ekspressioon. Lisaks leiti neil magusa maitse retseptorite liigne avaldumine rasvkoes – ligi 2,5 korda tõusnud võrreldes nendega, kes magustajaid kasutanud ei olnud. Magusa maitse retseptorite liigne avaldumine võib mängida rollis glükoosi sisenemisel rakkudesse, kust see imendub edasi vereringesse. Magustajate mõju oli tugevaim ülekaalulistel inimestel.