Uuringud on näidanud, et masinaga nõusid pestes kulub sageli vähem vett kui käsitsi seda tööd tehes.Foto: Vida Press
Nipid
20. aprill 2017, 18:02

Igipõline küsimus: kas nõudepesumasin aitab vett säästa? (10)

„Vastus sellele küsimusele on loomulikult „jah”, sest teadlikult ning nutikalt masinat soetades ja kasutades on võimalik säästa vett olulisel määral,” tõdeb Experdi tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Tema sõnul on uuringutest tihti selgunud üllatuslik fakt: nõudepesumasinaga pesemine on sageli käsitsi pesust palju veesäästlikum.

„Vee säästmine jääb eriti silma energia- ja veetõhusate mudelite puhul, mis võtavad vett sisse säästlikult ja n-ö taaskasutavad seda pesuprotsessi vältel. Näiteks on uuringutes välja toodud, et ühe korra käsitsipesu tarvis võib kuluda isegi kuni 75 liitrit vett, samas kasutavad kõige veesäästlikumad masinad keskmiselt 10–15 liitrit vett pesukorra kohta. See on väga suur vahe, eriti pikema aja jooksul,” lisas Kulli.

Tema sõnul tasukski võimalikult väikese veekulu saamiseks eelistada kõrge energiamärgistusega (näiteks AA+++ ) nõudepesumasinaid, sest need võivad säästa kuni 50 protsenti vett rohkem kui tavalised nõudepesumasinad. Samuti võtavad vähem vett eestlaetavad masinad võrreldes pealtlaetavatega.

Vee säästmiseks tuleks panna masin käima alles siis, kui see on tervenisti täidetud. Masin ei tohiks olla ülekoormatud ning suuremad nõud tuleks asetada tahapoole ja külgedele.

Pärast pesu võib elektrilise ventilaatori kasutamise asemel nõude kuivatamiseks lihtsalt ukse avada, sest enamikes masinates on vesi nii kuum, et see aurustub väga kiiresti. „Nii on võimalik säästa isegi kuni 15 protsenti kogu pesuprotsessile kulunud elektrienergiast,” tõdes Experdi tehnikakaupluste turundusjuht.