Küüslauk vähendab vereliistakute kokkukleepumist, aitab vältida trombide teket ning kaitseb veresoonte seinu ladestuste tekkimise eest. Õigem on süüa küüslauku värskelt, mitte kuumutatult.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. aprill 2017, 11:48

Üheksa nõksu kolesterooli normis hoidmiseks (8)

Kolesterooli kontrolli all hoidmise vajalikkusest räägitakse viimasel ajal palju. Proviisor Peeter Villako annab selleks üheksa kasulikku nõksu.

Vabane liigsest kehakaalust. Tegele jõukohase sportimisega, leia rohkem võimalusi kehaliseks aktiivsuseks värskes õhus.

Vähenda soola tarbimist. Soola asemel on soovitatav kasutada tervislikke maitseaineid: küüslauku, oregaanot, salveid ja rosmariini.

Vähenda soola tarbimist. Soola asemel on soovitatav kasutada tervislikke maitseaineid: oregaanot, salveid ja rosmariini.

Vähenda rasvase liha ja rasvas praetud toidu söömist. Liha söömisest loobumine ei ole tervisele hea, kuid loomsete rasvade ja kõrvetatud toiduainete koguseid tuleb kindlasti piirata.

Toitu mitmekesiselt, söö palju erinevaid värskeid aed- ja puuvilju. Kiudainerikkad toidud vähendavad kolesterooli imendumist ja aitavad seda kehast väljutada. Kiudainerikkad toiduained on täisteratooted ning puu- ja köögiviljad.   

Pähklid ja seemned sisaldavad väärtuslikke õlisid, asendamatuid rasvhappeid ja E-vitamiini, mis korrastavad rasvade ainevahetust ja aitavad ohjata kõrgeks kippuvat kolesteroolitaset.

Roheline tee on rikas antioksüdantide poolest ning sisaldab ohtralt flavonoide, mis aitavad säilitada veresoonte tervist ning vähendavad riski haigestuda südame ja veresoonkonna haigustesse.

Küüslauk vähendab vereliistakute kokkukleepumist, aitab vältida trombide teket ning kaitseb veresoonte seinu ladestuste tekkimise eest. Õigem on süüa küüslauku värskelt, mitte kuumutatult.

Soja  sisaldab letsitiini, mis teatud määral ohjab vere kolesterooli taset. Soja kiudained seovad soolestikus sapphappeid, mis seejärel kehast välja viiakse. Uute sapphapete sünteesiks peab maks kulutama temas talletatud kolesterooli.