Artriidi vältimiseks piira teleka vaatamist tunnini päevas. Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. aprill 2017, 11:40

Suitsetamine, üksindus ja veel neli üllatavat liigesevalu põhjust (7)

Artriidid põhjuseid enamasti otse välja ei osata tuua, nendest rääkides kasutatakse enamasti ebamääraseid väljendeid, nagu "ebaselged mitmed põhjused", "põletikud" ja "geneetika". Ometi on läbi aegade välja koorunud mitmed liigesepõletiku põhjused, mis võivad sind üllatada.

· Suitsetamine. Suitsetamine kahjustab kopse, kuid inimestel, kes suitsetavad, on kahekordne risk haigestuda artriiti võrreldes nendega, kes ei tossuta. Suitsetamine soodustab kehas nimelt põletike teket, kirjutab veebiportaal Just Naturally Healthy.

· Punase liha söömine. Inimesed, kes söövad punast liha, on samuti kahekordselt kõrgema riskiga haigestuda artriiti võrreldes nendega, kes eelistavad näiteks kanaliha. Punases lihas leiduvad küllastunud rasvad on samuti sagedaste põletike põhjustajad.

· C-vitamiini puudus. Inimesed, kes ei söö C-vitamiinirohkeid puu- ja köögivilju, mängivad artriidiga vene ruletti: Duke ülikooli teadlaste hinnangul on C-vitamiini puuduses inimesed ohustatud osteoartriidist – kõige levinumast artriidivormist.

· Teleka vaatamine. Inimesed, kes telekat vaatavad, on tõenäolisemalt ülekaalulised ning see on oluline artriidini viiv põhjus. Kanalite klõpsutamine põletab, muide, vähem kaloreid kui magamine. Ning mitteaktiivsed liigesed on palju vastuvõtlikumad põletikele. Artriidi vältimiseks piira teleka vaatamist tunnini päevas.

· Üksi olemine: Sotsiaalsed suhted vähendavad raske artriidi tekkeriski. Oxfordi ülikooli teadlased leidsid, et sotsiaalselt isoleeritud inimesed on ohustatud raskest reumatoidartriidist võrreldes nendega, kellel on tugev sotsiaalne võrgustik.

· Allergiad. Kui oled allergiline maapähklite või õietolmu suhtes, võib see põhjustada ka artriidi. Allergia ajab keha immuunsüsteemi segadusse ning keha ei suuda põletikke kontrollida.