Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
31. märts 2017, 15:05

Miks peab inimene öösel pissil käima? (11)

Kõik oleme kogenud öist pissihäda, mis meid ka kõige kangema une pealt voodist välja ajab. Samas on jälle öid, kui saame rahulikult hommikuni magada. Mis põhjustab selle, et inimene peab öösel pissil käima?

Seisundit, kui inimesel tuleb öösel vähemalt kord pissile minemiseks üles ärgata, kutsutakse noktuuriaks, kirjutab The Daily Telegraph. Noktuuria on üks põhjus, miks inimesed öösel korralikult välja ei puhka.

Jaapani teadlased leidsid nüüd, et noktuuriat põhjustab see, kui palju soola inimene päeva jooksul tarbib.

Selle väiteni jõudsid nad, kui viisid üle 300 mehe ja naise seas läbi uuringu. See näitas, päevas tarbitava soola koguse vähendamine 10,7 grammilt kaheksale grammile vähendas vajadust öösel tualetti külastada 2,3 korralt 1,4 korrale. Viidi läbi ka katse, andes osale grupile tavapärasest rohkem ehk 11 grammi soola päevas ning nemad pidid öösel sagedamini pissile minema: senise 2,3 korra asemel 2,7 korda.

Teadlased märgivad, et nende uuringutulemused näitavad, et haigusnähtude vähendamisel tuleb arvestada kõigi mõjudega. Näiteks noktuuria korral kiputakse keskenduma joodava vee kogusele, kuid soola tarbimine jääb tähelepanuta. 

Seega - kui käid öösel sageli pissil, tee oma ellu lihtne muudatus ja tarbi vähem soola. Sellest tõuseb kasu tervisele tervikuna!