Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. märts 2017, 09:40

Viis märki toitainete puudusest, millest saad aimu peeglisse vaadates (6)

Toitainete puudust saab tuvastada vereanalüüsiga, mida sageli peetakse kalliks. Hoopis odavam on alternatiivne viis osata lugeda vitamiinipuudusele viitavaid märke oma palgelt.

The Healthy Food toob välja viis kõige levinumat vitamiinipuudusele viitavat märki.

1. Paistes silmad ja tursunud jalad võivad olla märk keha kimbutavast joodipuudusest. Lisaks võivad sellele viidata kuiv nahk, haprad küüned ja kaalutõus. Selle leevendamiseks söö mereande ja kala.

2. Kahjustunud juuksed. Kui su kiharad muutuvad hapraks, kuivaks ja elutuks ning pähe tekib kõõm, kimbutab sind B7 (biotiini) vitamiini puudus. Enamasti on see põhjustatud liigsest antibiootikumitarvitamisest, mis on kahjustanud soolebakterite võimet sünteesida biotiini. Kui sul on probleemid juustega, söö lillkapsast, seeni ja munakollast.

3. Kahvatu jume viitab B12 vitamiini puudusele. Lisaks võivad sellega kaasneda mäluprobleemid ja väsimus. Söö rohkem kala, veise- ja linnuliha.

4. Kahvatud huuled ja igemed viitavad rauapuudusele. Selle leevendamiseks söö spinatit, kala, kuivatatud ube ja punast liha.

5. Valulikud või veritsevad igemed on märk C-vitamiinipuudusest. Lisaks võib sellega kaasneda ohtralt teisigi terviseprobleeme. Söö C-vitamiinirohket toitu – punast paprikat, papaiat, kiivit, arbuusi, melonit, mangot, marju ja tsitruselisi.