Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
23. märts 2017, 16:40

SEE POLE SEDA VÄÄRT: 8 asja, mis juhtub su kehaga, kui sööd suhkrut

Nii lihtne on haarata midagi magusat ja olgem ausad  - magusaisu on võimas tunne, millele on raske vastu võidelda. Mis aga juhtub sinu kehaga, kui sa midagi magusat tarbid?

Portaal Health.com toob välja kaheksa viisi, kuidas suhkur su keha mõjutab.

Sinu aju kannatab

Suhkur aktiveerib ajus naudingu- ja premeerimiskeskuse. Kui tarbid pidevalt magusat, siis omamoodi kurnad sellega ka aju. Hiljem võib sul olla palju raskem midagi õppida või meeles pidada. Seda viimast kinnitavad ka loomadega tehtud katsed. Et su vaimne vorm ei langeks - eelista pigem soolaseid suupisteid.

Sa tahad süüa veelgi rohkem

Uuringud näitavad, et suhkur häirib su rahulolutunnet ja küllastustunnet. Tõenäoliselt ei kustuta ka järgmine küpsis su tahet süüa veel ja veel...

Nahk vananeb kiiremini

Liiga palju suhkrut häirib kollageeni tööd. Meie nahk muutub kiiremini kortsuliseks, vananeb, kaotab elastsuse. Kui tekib magusaisu, siis eelista pigem puuvilju.

Liigne suhkur ladestub rasvana

Hommikul kohvi juues tarbib keha lusikatäie jooki lisatud suhkru energiaks ära, Kui aga tarbid päeval magusat liigselt, siis selle muundab maks rasvaks. See suurendab riski rasvuda, haigestuda diabeeti ja haigestuda  südame ja veresoonkonna haigustesse.

Sinu rakud satuvad ohtu

Fruktoos kiirendab tavalist oksüdatsiooniprotsessi meie rakkudes. Tulemus?

Valgud, koed ja elundid võivad saada kahjustatud - see suurendab ohtu, et meie tervis halveneb (maksahaigused, neerupuudulikkus, kae).

Sa satud konksu otsa

Suhkru tarbimine vabastab meis dopamiini - tekib meeldiv tunne ja tahame seda veel. Iga järgmine kord tahad aga veelgi enam...

Stressisöömine tekitab veelgi enam stressi

Magus võib alandada stressihormooni nimega kortisool, aga see pole jätkusuutlik. Stressi tuleks alandada pigem spordi ja treeninguga.

Kiirelt tulnud ja kiirelt läinud

Kiirelt tarbitav suhkur tõstab veresuhkrut - tunned end eriti energilisena, kuid mitte kauaks. Hiljem võid tunda end veelgi väsinumalt ja loiult.