Foto: Unsplash.com
Mitmesugust
27. juuli 2017, 21:01

6 lihtsat nippi, mille abil muuta hommikusöök harjumuseks

Kuigi paljude inimeste hommikurutiini ei kuulu söömine näljatunde või ka aja puudumise tõttu ning rutiini alustamine tundub võimatuna, on tegelikult kindlaid nippe järgides võimalik tekitada hommikusöögi harjumus vähem kui kuu ajaga.

Hommikusööki seostatakse parema mälu, kõrgema energiataseme, kaalulanguse ja üleüldise heaolutundega ning just suvi on hea aeg endale väljakutse esitamiseks, et õppida hommikust sööma.

1. Ärka varem
Kui suudad, siis ärka 2 tundi enne tööle minemist, et jõuaksid stressivabalt süüa ja end valmis panna. Need, kes lükkavad hommikuti kella korduvalt edasi, ei peaks end vaevama hommikusöökidega, mis nõuavad ekstra aega ja energiat. Tee midagi lihtsat, ent maitsvat ja tervislikku. 

2. Kehtesta reegleid
Kui hommikuti söömise harjumus puudub, siis võid kindel olla, et see niisama lihtsalt ei juhtu. Hommikusööki peab planeerima ja selleks tuleb tihti ka mõned reeglid luua. Kui tähtsaks osaks hommikust on sotsiaalmeedias toimuvaga kursis olemine või uudiste lugemine, siis lepi iseendaga kokku, et teed seda nüüdsest pärast hommikusööki. Nii võid kindel olla, et hommikusöök ei jää vahele.

3. Alusta väikeste portsjonitega
Pärast ärkamist võib kogu seedimine veel unine olla, seetõttu ei tasu kohe alguses sundida end suuri portsjoneid sööma. Alustuseks võib valmistada ühe muna või väikese võileiva. Kui keha hakkab hommikusöögiga harjuma, siis suurenda toidukogust, lisa munadele spinatit või serveeri kõhutäis koos puuviljadega.

4. Söö hommikusööki iga päev
Kõige kiirem ja lihtsam viis uusi harjumusi rutiiniks muuta on neid järjepidevalt järgida. Keha vajab uue rutiiniga täielikuks harjumiseks umbes 30 päeva. Esimene nädal on kindlasti kõige keerulisem, kuid edaspidi hakkab keha hommikust energialaengut nautima ning toitu nõudma. Kindlasti ei tohi hommikusööki unustada ka nädalavahetustel, olgugi, et rütm on siis hilisem.

5. Söö meelepärast
Hommikusöök ei pea olema puder või munad. Need, kes end alles hommikusöögiga harjutavad võivad tahta hoopis õhtusöögist järele jäänud ahjupraest tükki võtta, süüa paar oliivi või midagi muud ebatavalist. Esimesel nädalal, kui keha uue eluga harjub, aitavad väikesed järeleandmised rutiini lihtsamini meeldivaks muuta.

6. Õhtune toidukord olgu väike
Hilisõhtul suure portsu söömisega riskid halva unekvaliteediga ja ärkad hommikul täis kõhuga. Ideaalis peaks õhtusöögi ja uinumise vahele jääma 3 tundi. Kui kõht siiski tühjaks läheb, luba endale tund enne uinumist paar mandlit, kodujuustu või peotäis marju. Need, kes õhtuti trenni teevad, peaksid eriti hoolikalt jälgima, et treeningujärgne kõhutäis hilja peale ei jääks ja keha rahulikult puhata saaks.

Foto: Unsplash.com

Allikas: Daily lõunarestorani peakokk Merlin Sõber