Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
6. märts 2017, 10:55

Skisofreenikutel on kõrgem risk haigestuda diabeeti

Skisofreeniat põdevatel inimestel on suurem riski haigestuda diabeeti juba esimese haigusepisoodi ajal.

Ajakirjas JAMA Psychiatry avaldati ülevaade ja meta-analüüs, kus võeti kokku 16 erineva juht-kontrolluuringu andmed 731 patsiendiga, kellel oli esmane psühhootiline episood, ning võrdluseks oli 614 isikut üldpopulatsioonist, vahendab meditsiiniportaal Med24. Kõik osalejad olid füüsiliselt terved ja neil ei olnud diagnoositud glükoosi ainevahetuse häireid. 

Uuritavatel oli tehtud glükoosi tolerantsuse test ja määratud insuliinitase plasmas. Leiti, et skisofreeniaga patsientidel oli tervete kontrollisikutega võrreldes kõrgem paastuglükoosi- ja insuliinitase, samuti oli neil madalam glükoosi tolerantsus ning tugevam insuliiniresistentsus. HbA1c tase oli gruppidel sarnane. 

Erinevus gruppide vahel püsis olulisena ka pärast skisofreeniaga patsientide sobitamist kontrollisikutega dieedi, füüsilise aktiivsuse, kehamassiindeksi ja etnilise tausta osas. Seega on  skisofreeniaga patsientidel mingil põhjusel olemas teist tüüpi diabeedi eelsoodumus juba sõltumata elustiilist ja enne pikaajalist antipsühhootilist ravi. 

Skisofreenial ja teist tüüpi diabeedil on sarnane geneetiline profiil ja mõlema haiguse riskifaktorite hulka kuuluvad enneaegne sünd ja madal sünnikaal. Samuti võib mõlema haiguse vallandumise juures mängida rolli stress ja kõrgenenud kortisoolitase. Neuroleptilised ravimid suurendavad aga riski haigestuda diabeeti.