Toiduuudised

Kuidas keeta riisi nii, et see ei oleks tervisele ohtlik? (6)

Õhtuleht.ee, 23. veebruar 2017 13:05
Foto: PantherMedia / Scanpix
Riisist leitakse katsetega sageli mürgiseid taimekaitsevahendite jääke, näiteks arseeni, mis kujutavad endast tõsist ohtu tervisele. Kas sina tead, kuidas keeta riisi nii, et see ei oleks tervisele ohtlik?

Telegraph vahendab Põhja-Iirimaal asuva Belfasti Queeni ülikooli professor Andy Mehargi katseid, mis selgitasid välja, kuidas riisi keeta nii, et see ei kujutaks tervisele ohtu.

Selleks pani ta riisi keema kolme potiga.

Esimesesse potti pani ta ühe osa riisi ja kaks osa vett ehk sellest potist aurustis vesi riisi seest keetmise ajal välja.

Teise potti pani ta viis osa vett ja ühe osa riisi. Pärast keetmist kurnas ta riisi ära.

Kolmandas potis keetis ta riisi nii, et leotas seda eelnevalt öö otsa.

Katse tulemused näitasid, et esimese keetmisviisiga jäi riisi kõige rohkem mürke. Teise keetmisviisiga oli riisis võrreldes esimese viisiga poole vähem mürke. Kolmandas potis oli mürgikogus aga lausa 80% väiksem.

Seega – kui tahaksid, et riis oleks tervisele võimalikult ohutu, leota seda enne öö läbi vees ning keeda riisi ohtra vee sees.

Samal teemal

22.01.2017
Ettevaatust! Gluteenivaba dieet võib soodustada vähktõve teket!
27.09.2015
Onkoloog: "See, et töödeldud liha suurendab vähiriski, pole mingi uudis."
26.05.2015
Ära kunagi keeda juba keedetud vett - see on tervisele ohtlik!
29.10.2014
Pruunis riisis leiti 80% rohkem arseeni kui valges