Musta oa spagetid seesamiseemnetega - võimas valguallikas jõumehele. Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
23. veebruar 2017, 11:07

TUUNI OMA JÕUMEHEMENÜÜD: 13 allikat, kust saada palju lihasmassi kasvatamiseks vajalikku valku

Kes kunagi lihasmassi kasvatamise nimel jõutrenni teinud, see teab, et õige toitumine on pea et tähtsamgi kui raua tõstmine. Eeskätt vajab härjemaks pürgija palju-palju valku: trennispetside sõnul 2 grammi päevas kehakaalu kilogrammi kohta. Men's Health on koostanud ülevaate headest valguallikatest, mis aitavad toita jõumehe lihaseid ning lisavad kindlasti ka vaheldust sinu üsna suures osas kodujuustust ja tuunikalast koosnevasse menüüsse.

1. Nuumatud maapähklivõi

Maapähklivõi on hea valguallikas: üks priske võileib annab sulle 7 grammi proteiini. Aga SEE tuunitud või nuumatud Power Butter annab 16.

2. Kõvakskeedetud munad

Paar muna salatis või võileival tõstavad manustatava valgu kogust 12-14 grammi võrra.

3. Õige valgupulber

Proteiinikokteilid on hea lihtne variant saada valgud kätte ilma tunde kokkamata ja tonnide kaupa söömata. MH-d konsulteerinud toitumisspetsialist soovitas SEDA valgupulbrit. Üks mõõdulusikatäis annab 20-25 g valku.

4. Kinoa

Kui sa poolest tassist riisist saad 2 g valku ja alla grammi kiudaineid, siis kinoast vastavalt 4 ja 3 g.

5. Täiendatud granola-müsli

Granola-müslid (õli ja suhkruga ahjus krõbedaks röstitud kaerahelbeid sisaldav müsli) on enamasti süsivesikurikkad, aga valkude poolest kehvad. Kui aga viskad oma lemmiksegusse igal hommikul peotäie pähkleid või mandleid, siis võid saada kätte 7 g valku.

6. Proteiinibatoon

Kindlasti vaata pakendit: paljud proteiinibatoonid pole muud kui tühje kaloreid sisaldavad suhkrused kommid. Aga näiteks SEE toitumisspetsialisti soovitatud batoon sisaldab vadakut, kaseiini, pähkleid ja muud kasulikku ning sealjuures 20 g valku.

7. Kreeka jogurt

Vaheta hapukoor selle vastu välja. Paari lusikatäiega saad 3-4 ekstra grammi valku. Lisaks seedimisele häid probiootikume.

8. Õiged krõpsud

Rasvased kartulikrõpsud saab asendada näiteks SELLISTE ubadest tehtud krõpsudega. Kiudainerohkus tekitab täis kõhu tunnet ning kartulikrõpsudega 4 grammiga võrreldes saab neist 10 g valku.

9. Mõnus magustoit

Jogurt ei suuda jäätist kuidagi üle lüüa, aga siiski magusavajadust rahuldada. Lisa tassile Kreeka jogurtile natuke ricotta juustu, mett ja maapähkleid. 20 g valku.

10. Ideaalne pasta

Tavaliste valgete spagettide portsust saad 7 g valku, aga näiteks NENDE mustadest ubadest tehtud makaronide portsust saad 25.

11. Juust

Kolm supilusikatäit põhiroale puistatud riivitud Parmesani juustu lisab toidukorrale 6 g valku.

12. Edamame sojaoad

Et salat rohkem kõhtu täidaks, soovitatakse sellele lisada sojaube. Üks tassitäis Edamamet põrutab salatisse 18 g valku ja 8 g kiudaineid.

13. Seemned

Hommikusest heast müslist saad 5-9 grammi valku, sellele lisatud piimast 8. Kui aga puistad müslisse ka kolm supilusikatäit kanepiseemneid, siis lisandub veel 10.