Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
14. veebruar 2017, 19:15

Halva ilma head toidud

Hea toit on mõnedel päevadel parim kaaslane.

Ühed kõige hullemad päevad on need, kui taevas on halliks tõmbunud ja kallab pähe lörtsi või jäist vihma. Kuigi nn lohutustoitude kasulikkuse üle on vaieldud, on meil siiski toiduga emotsionaalne side. Kui sööme teatud tunnete ajel mingeid roogi, tekivad meil edaspidigi seosed meeleolu paranemisest ja soojusest, mis sees tekib.

Lohutustoidud ei ole küll alati kõige tervislikumad, aga nende koostisosadega saab ka oma parema äranägemise järgi mängida. Ja üldsegi – miks peab hea toit alati justkui patt olema. Ära keela endale head enesetunnet ja naudi mõnda nendest headest halva ilma roogadest. Leia endale meelepärane ja uuri erinevaid retsepte, et melanhoolia korralikult välja ravida.

Lasanje

Tee seda mõnusat ahjurooga klassikaliselt hakkliha ja bešamellkastmega või mine taimetoidu teed. Täidiseks võivad olla šampinjonid, riivitud porgand, tomatikaste, suvikõrvits ja küüslauk. Katteks võid laotada madala rasvasisaldusega jogurtit. Lasanje eeliseks on see, et võid kihtide vahele pista mida iganes endale meeldib.

Chilli

Kas con carne ehk lihaga või sin carne ehk lihata, see mõnus ja vürtsikas Mehhiko köögist pärit hautis täidab kõhtu ja parandab meeleolu. Ohtralt maitseaineid ja tšillipipart annab sinu halli argipäeva just seda vürtsi, mida nii väga vajanud oled.

Juustusupp

Supid on üldse mõnusad vihmaste või külmade ilmade lohutajad. Sulajuustus on aga mingi universaalne mõnutunne, mida saab vähestest toiduainetest.

Karri

Nagu ka ülalmainitud chilli, on selle India roa vürtsikus ja maitseainete rohkus heaks energiatõstjaks. Poest võib leida igasugu põnevaid vürtse, millega oma kulinaarset India-reisi paremaks teha. Klassikalised karrid on näiteks korma, rogan josh ja vindaloo.

Ahjuvõileivad

Ei viitsi poodi kümmet maitseainet ostma minna? Üldse ei tahaks nina ukse vahelt välja pista? Vaaritamine tundub liigse pingutusena? Milles küsimus – tavaline sai, juust, tomat nende vahele ja valmis ongi. Vahel pole õnnetundeks vaja midagi erilisemat kui krõbe sai ja suussulav juustuviil.