Vürtsikas kana-chipotleFoto: Henri Ruul
Toiduuudised
11. veebruar 2017, 11:11

RETSEPTIIDEE: üllata sõpru vürtsika ja tervisliku kanaroaga (1)

Kõige parem kink sõbrale on enda kätega valmistatud. Seepärast soovitab toitumisnõustaja Henri Ruul kutsuda saabuval sõbrapäeval sõbrad külla ja valmistada neile üks tõeliselt maitsev ja vürtsikas roog.

"Seda retsepti iseloomustab chipotle-tšilli*, mis on tuntud oma terava maitse ning kasulike toitainete, sealhulgas vitamiinide ja mineraalainete poolest," kirjeldab Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul allolevat retsepti, mille ta ise välja mõtles.

Tšillipipra näol on tema sõnul tegu ühe  populaarsema maitseainega, mille lisamine toidule on lihtne viis rikastada toidu maitset, välimust või kogeda uusi maitseelamusi. "Kuigi tšillit tuntakse pigem terava ja vürtsika maitseainena, tasub meeles pidada, et erinevad tšilli sorte on palju ning mitte kõik tšillid ei ole alati teravad," märgib ta. Tuntumate tšillimaitseainete hulka kuuluvad tema sõnul Cayenne ja jalapeno, kuid lisaks võib poeriiulitelt leida veel mitmeid huvitavaid tšillipipraid. "Üheks selleks on mehhikopärane chipotle, millel on mahedalt suitsune, ent üsnagi tuline maitse," lisab ta.

Tšilli regulaarset tarbimist seostatakse toitumisnõustaja kinnitusel parema tervise ja saledama figuuriga. "Ainuüksi nende omaduste tõttu teeb see tšillist kanalihaga suurepärase koosluse," märgib Henri Ruul  lisades, et ei tohi unustada, et kui sõber pole terava toiduga harjunud, tasub tšillit lisada toidu juurde esialgu tagasihoidlikult.

Vürtsikas kana-chipotle (neljale. Valmistamisaeg: 20 minutit)

Vaja läheb: 400 g broilerifileed, 200 g hakitud tomateid, 200 g hapukoort, Chipotle’t (või chipotle-tšillipipart), 2 küüslauguküünt, panni peale tükk võid, meresoola ja pipart. 

Kõrvale serveerimiseks sobib riis ja värske salat

Valmistamine: Tükelda broilerifilee väikesteks, pöidlasuurusteks tükkideks. Kuumuta pann ja prae võis tükeldatud küüslauk, lisa juurde kanatükid. Samal ajal sega omavahel hakitud tomatid ja maitse järgi chipotle’t (arvesta, et see segu peaks tulema teravama maitsega kui lõpptulemus, sest hapukoore lisamine vähendab tugevat maitset). Sega see pannil kanatükkidega kokku. Lisa sool ja pipar ning hauta vaiksel tulel paar minutit. Seejärel lisa juurde hapukoor, sega korralikult läbi.

Serveeri näiteks koos riisi ja värske salatiga.