Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. veebruar 2017, 15:52

Täna on külmutatud jogurti päev

Kuigi võiks arvata, et külmal magustoidul võiks oma päev olla suvisel ajal, tähistatakse külmutatud jogurti häid külgi just 6. veebruaril. Kas tervislikku maiust saab ka kodustes tingimustes valmistada?

Mis vahe on külmutatud jogurtil ja tavalisel jäätisel? Ega eriti vahet polegi, mõlemad valmistatakse külmutatud piimatootest, ühel on põhikoostisosaks jogurt, teisel piim ja koor.

Jogurt on inimese toidulaual olnud juba aastatuhandeid ja esimesena valmistati seda India ja Lähis-Ida aladel. Sealt läänemaailma jõudes oli jogurt esialgu eksootiline ja põnev. Tänapäeval on ta üks kõige lihtsamaid ja tavalisemaid toite, mida paljud söövad igapäevaselt. Külmutatud versioon, mis hakkas tavalise jäätisega konkureerima, sai populaarseks 1990ndatel. Eestisse jõudis armastus külmutatud jogurti vastu hiljem. 2012. aastal avati meil esimesed Yo! külmutatud jogurti kohvikud.

OÜ Coffee Ini turundus- ja müügijuht Teet Kannike räägib, et nendele kuuluvates Yo! kohvikutes tänast päeva kuidagi eriliselt ei tähistata, kuna veebruaris on kõiksugu muidki tähtpäevi, mis Eestis olulised on. Külmutatud jogurti eeliseks peab ta madalat kalorsust ja jogurtile lisatud värskete marjade vitamiiniannust. "Klientide maitse-eelistused on väga erinevad - on neid, kes valivad alati naturaalse ja varieerivad siis pealiskatete ja kastmete valikuga. On neid, kellel on just pealiskatete valik alati sama ja mängivad jogurtivalikuga," räägib ta ostjate eelistustest.

Külmutatud jogurtit saab ka kodustes tingimustes valmistada, enamasti soovitatakse selleks jäätisemasinat. Kuid ka need, kellel seda pole, saavad tervisliku maiuse tegemisega suurema vaevata hakkama.

Selleks tuleb blenderis või köögikombainis segada jogurt, külmutatud marjad või puuviljad, mesi ja natuke midagi hapukat, näiteks supilusikatäis sidrunimahla. Kui püree on pehmeks ja siidiseks segatud, tõsta see ööseks sügavkülma.