Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
6. veebruar 2017, 14:20

Milliseid vitamiine on talveperioodil mõistlik võtta?

"Mind huvitaks, milliseid vitamiine oleks mõistlik võtta. Mingi loogika järgi olla meil siin vaja talveperioodil vaid D-vitamiini, kuna päikest on vähe, ja multivitamiinid on mõttetud. Samas jälle on müügil spetsiaalsed multivitamiinid, et juuste kasvu soodustada: kas neid oleks siis vaja võtta, kui tahad värvitud juuste nadivõitu olukorda parandada? Saa siis nüüd aru!" on Õhtulehe lugeja segaduses.

Pärnu Papiniidu BENU apteeker Margot Lehari vastab: "D-vitamiini peaks meie kliimavööndis võtma sügisest kevadeni igapäevaselt ja pause pidamata.

Teiste vitamiinide võtmise vajadus sõltub toidulauast. Kui toidusedel on maitsete ja värvide poolest rikkalik ning sisaldab nii erinevaid köögivilju kui ka liha ja kala, siis ei pruugi purgivitamiinide järele vajadust tekkidagi. Juhul, kui toit on ühekülgne ning mõnest toiduainest on kas allergia tõttu või mõnel muul põhjusel loobutud, siis on mõistlik puudujääke vitamiinidega korvata.

Apteegist vitamiine valides võiks eelistada neid, mis sisaldavad ka mineraale, omega-3 rasvhappeid või immuunsust tugevdavat beetalaktaami või punast päevakübarat.

Väsimuse ja stressi vastu võib abi saada C-vitamiinist ning B-grupi vitamiinidest, mis koos magneesiumiga mõjuvad närvisüsteemi rahustavalt ja tasakaalustavalt.

Kui juuste väljalangemine tekitab probleeme, võiks võtta lisaks H-vitamiini, mis on tundud biotiini nime all. See vitamiin takistab nii juuste väljalangemist kui hallinemist. Lisaks annab see vitamiin nahale sära ja korrastab ainevahetust. Seda vitamiini saame toiduga näiteks munast, maksast ja pähklitest ning kui neid ei sööda piisavalt, siis tuleks vitamiini purgist juurde võtta. N-ö juustevitamiine ikka tasub võtta siis, kui juustega on mingi probleem - tavaliselt sisaldavad need ka nende kasvu kiirendavaid aminohappeid.

Lisaks vitamiinidele vajab organism mineraale, näiteks magneesiumi, kaltsiumi, tsinki, kaaliumi ja räni.

Tähtis on teada sedagi, et enamik vitamiine vajavad oma töö tegemiseks teisi vitamiine ja mineraale ehk kõik peab olema toimimiseks tasakaalus."