Toiduuudised

Ootad külalisi? Valmista neile suupistete kõrvale kolm mõnusat ja tervislikku dipikastet 

Silja Paavle, 28. jaanuar 2017, 10:46
Dipikaste jogurti ja karamelliseeritud punase sibulaga Foto: Britt Paju
Seltskondlikke koosviibimisi planeerides ei pääse üle ega ümber kutsuvast suupistelauast, mille kindel liitlane on pea alati hõrk dipikastmevalik.

Nii köögivilja suupisted, aga ka kala-või lihaampsud omandavad dipikastmega kohtudes sootuks uued maitsedimensioonid, mistõttu tasub kastmete valmistamisse veidi aega investeerida. Toidublogija Britt Paju soovitab kolme dipikastme retsepti, mis on head kaaslased näiteks Rakvere sealihast nagitsatele. Oma leiavad nende seast nii pikantsemate kui ka mahedamate maitsete austajad.

Õuna-sinepi kaste (u 2 dl) 

Õuna-sinepi kasteFoto: Britt Paju

Vaja läheb: 2 keskmise suurusega kodumaist õuna, 1 dl õunamahla, 0,5 tl kuivatatud tüümiani, 1 sl valget veiniäädikat, 1-2 tl terasinepit, 1 tl mett, meresoola, musta pipart, 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid

Valmistamine: Koori õunad, puhasta südamikest ja tükelda. Kuumuta koos õunamahlaga väiksemas potis 5-7 minutit, kuni õunad on pehmed. Lisa äädikas ja tüümian ning kuumuta veel paar minutit, seejärel püreesta ja jahuta. Jahtunud õunapüreele lisa mesi, maitse järgi sinepit ja soola-pipart.

 Ürdine aioli (u 2 dl)

Ürdine aioliFoto: Britt Paju

 Vaja läheb: 1 munakollane, 1 tl Dijoni sinepit, poole keskmise suurusega sidruni mahl, 1,5 dl viinamarjaseemneõli, 2  küüslauguküünt, 4 sl hakitud värske murulaugu ja peterselli segu, meresoola, musta pipart, näpuotsaga suhkrut, 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid

 Valmistamine: Klopi munakollane koos sinepi ja sidrunimahlaga vispli abil läbi ja asu samal ajal vispeldamist jätkates peene nirena õli juurde valama. Jätka kloppimist, kuni saad hapukooretaolise konsistentsi. Lisa pressitud küüslaugud ja ürid ning maitsesta. Soovi korral võid valmistada aioli ka blenderis või saumikseri abil. Sel juhul võid purustada seal ka küüslauguküüned ning osa ürdisegust, aga alles pärast seda, kui õli on lisatud ja kaste juba paksenenud. Kui aega või koostisaineid napib, kasuta lihtsalt head poemajoneesi ning sega sekka pressitud küüslaugud, hakitud ürdid ja veidi sidrunimahla.

Dipikaste jogurti ja karamelliseeritud punase sibulaga (u 2,5 dl )

Dipikaste jogurti ja karamelliseeritud punase sibulaga Foto: Britt Paju

 Vaja läheb: 2 punast sibulat, 1 sl õli, 0,5 tl kuivatatud tüümiani, 1 sl mett, 1 sl punast veiniäädikat, näpuotsaga tšillihelbeid (soovi  korral), 1,5 dl Kreeka jogurtit, meresoola, musta pipart, 1 pakk ehk 360 g Rakvere sealihast nagitsaid

 Valmistamine: Koori ja haki sibulad. Kuumuta pannil õli, lisa sibulad ja pisut soola ning kuumuta segades keskmisel kuumusel 10-15 minutit, kuni sibulad on pehmed. Lisa mesi, tüümian ja äädikas ning tšilli, kui seda kasutad, ja sega veel paar minutit. Lase täielikult jahtuda, seejärel sega jogurtiga ja maitsesta vajadusel . Osa sibulasegust võid tõsta kastmele, et kausitäis veelgi isuäratavam välja näeks.

Samal teemal

30. jaanuar 2017, 16:20
Tervistav start nädalale ehk kolm rooga kreeka jogurtist
18. detsember 2016, 11:00
Soojendav roog pühapäeva lõunaks: Köögiviljadega lihapallid teriyakikastmes
4. detsember 2016, 10:53
SOOJENDAV SUPP PÜHAPÄEVAKS: Kergelt vürtsine tomati-kikerhernesupp rebitud sealihaga