Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. jaanuar 2017, 12:20

Kolm põhjust, miks oma tervisele mõeldes musta riisi süüa (4)

Sajandeid tagasi kasvatati Hiinas musta riisi ainult keisri perekonnale ja teistele kõrgklassi esindajatele, sellepärast on see riis tuntud ka kui ’’keelatud riis’’. Võrreldes teiste riisisortidega võib musta riisi pidada aga tervisele kõige kasulikumaks.

Toitumisnõustaja Katri Merisalu kirjutab Rimi terviseblogis , et Hiina meditsiini järgi on must riis hea neerudele, maole ja maksale ning toob välja ka kolm olulist põhjust, miks oma tervisele mõeldes musta riisi süüa.

* Must riis sisaldab märkimisväärselt antotsüaniini. Musta riisi kõige välimine kiht sisaldab väga kõrges koguses sellist antioksüdanti nagu antotsüaniin. Flavonoidide gruppi kuuluv antotsüaniin annab mustale riisile iseloomuliku lillakasmusta värvuse.

Antotsüaniin on arvestatav abiline ennetamaks südame- ja veresoonkonnahaigusi ning vähktõbe. Samuti kaitseb antotsüaniin vabade radikaalide poolt tekitatud kahju eest. Antotsüaniinil  on ka põletikuvastane toime. Ühtlasi on see antioksüdant kasulik ajutegevusele.

* Mustas riisis on suur kiudainete sisaldus. Tänu heale kiudainete sisaldusele on must riis toitev ja mõjub seedimist soodustavalt. Kiudained on äärmiselt olulised, sest kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles ja soodustavad kolesterooli väljaviimist organismist.

Samuti aeglustuvad kiudained glükoosi imendumist, aidates vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudained võivad aidata ennetada mõningaid vähivorme,  samuti südame-veresoonkonnahaigusi ja II tüübi diabeeti.

* Must riis tagab hea südame tervise. Teadlased on avastanud, et musta riisi söömine on kasulik südame tervisele. Nimelt on uuringud näidanud, et regulaarne musta riisi tarbimine aitab ennetada ateroskleroosi teket. Ateroskleroos ehk veresoonte lupjumine on üheks levinuimaks infarkti ja insuldi põhjustajaks. Musta riisi söömisest on kasu ka kõrge vererõhu ja ’’halva’’ kolesterooli puhul.

Mida musta riisi kasutamise juures silmas pidada?

  • Enne keetmist tuleb riisi pesta ja leotada mitu tundi.
  • Metsik riis paisub peaaegu 4 korda.
  • Riisi võib keeta vees või puljongis.
  • Riis pannakse keevasse vette ja keedetakse 20 min. Leotamata riisi keetmisaeg on 40 min.