Toiduuudised

Toidud-joogid, mis teevad põletikele juba eos tuule alla (10)

Õhtuleht.ee, 22. jaanuar 2017 12:45
Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia
Põletik on immuunsüsteemi esmane reaktsioon mõnele nakkusele või ärritajale ning aitab meil paraneda. Kui põletik on muutunud aga krooniliseks, võib see kahjustada kogu keha. Nende ennetamiseks oleks mõistlik oma menüüsse lisada toite, mis juba eos põletikele tuule alla teevad.

Sest krooniline põletik on väga paljude teiste tõsiste tõbede vallandajaks, kirjutab Fox News. On leitud, et krooniline põletik võib põhjustada südame-veresoonkonna haiguseid, põhjustada mõnesid kindlaid vähke ning ka Alzheimeri tõbe. Seepärast olekski mõistlik igapäevaselt süüa allpool väljatoodud toite, mis aitavad põletikega võidelda.

Apelsinimahl. Uuringud näitavad, et klaasi 100% apelsinimahla võib aidata vähendada põletikke tänu seal sisalduvatele kasulikele ainetele. Lisaks sellele aitab apelsinimahl kaasa kogu keha tervisele ja heaolule.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia

Neitsioliiviõli. Külmpressitud oliiviõli on suurepärane võimalus lisada oma lemmiktoitudesse põletikuvastast toimet. Lisaks – lisades veidi seda köögiviljadele, aitad kaasa ka teatud (rasvlahustuvate) vitamiinide imendumisele.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia

Mustikad on tulvil aineid, mis aitavad põletikke nii ennetada kui leevendada. Lisaks on see suurepärane C-vitamiini allikas – tass mustikaid annab päevasest vajalikust C-vitamiini kogusest veerandi.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia

Täisteratooted. Alusta oma päeva täisteratoodetega. 80 rasvunud osaleja seas läbi viidud uuring kinnitas, et neil, kes sõid täisteratooteid kaheksa nädalat järjest, vähenesid kehas ka põletikunäitajad. Täisteratoodete tugevuseks on neis leiduvad kiudained.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia
Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia

Tomatid ja sellest valmistatud tooted. Punastes tomatites leidub rikkalikult lükopeeni, mis teadlaste hinnangul aitab vähendada põletikke kopsudes ja kogu kehas tervikuna. Keedetud tomatid sisaldavad lükopeeni tooreste tomatitega võrreldes veel rohkem, seega on väga head tooted ka tomatikaste ja tomatisupp. Ära põlga ära ka tomatimahla.

Toidud-joogid, mis aitavad põletikke vähendada.Foto: Panthermedia

Samal teemal

04.03.2017
Rohelised lehtköögiviljad vähendavad glaukoomiriski
14.01.2017
Miks peaksid tomatimahla jooma?
06.01.2017
Milliseid vitamiine on talveperioodil mõistlik võtta?
26.00.2017
Kuidas ma tean, milliseid vitamiine ma võtma peaksin?