Kolm põhjust, miks salveiga oma toite maitsestada
Salvei on roheline hallikasviltjate lehtedega maitse- ja ravimtaim, mida kasutatakse nii toidu valmistamisel kui ka rahvameditsiinis. "See ürt sisaldab umbes 2.5% eeterlikku õli, flavonoide, A-,C-,K-vitamiini ning mineraale nagu kaltsium, mangaan, raud, magneesium ja kaalium. Salveil on antibakteriaalne põletiku- ja seenevastane toime," kirjutab toitumisnõustaja Katri Merisalu Rimi terviseblogis ja toob välja kolm põhjust, miks salvei kasutusse võtta..
* Salvei tasakaalustab hormonaalsüsteemi.
Salveist räägitakse tihtipeale kui naistele mõeldud rohust, kuna sellel taimel on võime tasakaalustada hormonaalsüsteemi. Salvei sisaldab fütoöstrogeene, mis on võimelised reguleerima kehas oleva östrogeeni taset.
Salveist on kasu üleminekueas naistel, et leevendada sümptomeid nagu higistamine ja kuumahood. See taim annab leevendust ka menstruaalvalude ja PMSi puhul.
* Salvei ergutab ajutegevust
Teadlased on leidnud, et salvei stimuleerib aju tööd. Nimelt sisaldab salvei õlisid, mis parandavad mälu ja keskendumisvõimet.
Teaduslikud uuringud on teinud esimesi samme selles suunas, et salveist võib kasu olla selliste haiguste sümptomite ravis nagu depressioon, Alzheimer ja dementsus.
* Salvei tarbimine on hea luude tervisele
Salvei sisaldab suurepärases koguses K-vitamiini. See rasvlahustuv vitamiin on luustiku jaoks väga oluline element.
K-vitamiini kasutab meie organism selleks, et tagada hea luude tihedus ja tervis. Salvei sisaldab ka teisi luude tervisele olulisis komponente: kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi.
Kommentaarid (0)