C-vitamiini rohked toidudFoto: PEETER LANGOVITS
Toiduuudised
13. jaanuar 2017, 14:40

12 toitu, milles on rohkem C-vitamiini kui apelsinis (4)

Kuigi uuringud näitavad, et C-vitamiini tarbimine ei aita külmetushaiguseid vältida, võib siiski selle piisav tarvitamine lühendada tõbine olemisele kulunud aega ning muuta ka haiguse sümptomid kergemaks.

Tuntuim C-vitamiinipomm on apelsin, ühes keskmises oranžis viljas on 69,7 mg C-vitamiini. Samas võiks toidulaua hoida üldiselt C-vitamiinirohke – kui lülitad oma menüüsse allolevad toiduained, oled tervenemise nimel teinud palju, kirjutab Health.

(Vida Press)

* Tšilli. Pooles tassis hakitud tšillipiras on umbes 107,8 mg C-vitamiini. Lisaks leidsid Buffalo Ülikooli teadlased, et tšillis sisalduv kapsaitsiin leevendab liiges- ja lihasvalu.

(Vida Press)

* Punane paprika. Tass hakitud punast paprikat sisaldab ligi kolm korda rohkem C-vitamiini kui apelsin ehk tervelt 190 mg. Punases paprikas on ka ohtralt A-vitamiini, see on hea silmade tervisele.

Foto: MATI HIIS

* Roheline paprika. Tassitäis rohelist paprikat sisaldab 120 mg C-vitamiini, see on 200% soovituslikust päevasest annusest. Lisaks on rohelises paprikas palju kiudaineid.

Foto: TEET MALSROOS

* Lehtkapsas. Üks tass lehtkapsast annab 80,4 mg C-vitamiini, lisaks saad sellest soovitavast päevakogusest kaks korda suurema annuse A-vitamiini ning seitse korda suurema koguse K-vitamiini.

(Vida Press)

* Brokoli on madala kalorsusega köögivili – tassitäis brokolit annab vaid 30 kalorit, kuid tervelt 132 mg C-vitamiini. uuringud kinnitavad, et brokolil võib olla vähki ennetav toime.

Foto: TIINA KÕRTSINI

* Papaia söömine aitab põskkoopaid puhastada, see teeb naha klaarimaks ja tugevdab ka luid. Ühe tassi suurune portsjon annab umbes 88,3 mg C-vitamiini

Foto: Vida Press

* Maasikad. Tassitäiest maasikatest saab 84,7 mg C-vitamiini. Lisaks on selles tervislik annus foolhapet ja teisi südame-veresoonkonda tugevdavaid aineid. Maasikate söömine teeb ka hambad valgemaks.

Foto: LAURA OKS

* Lillkapsas. äike lillkapsapea annab umbes 127 mg C-vitamiini olenemata sellest, kas sööd seda ahjus küpsetatuna või püreestatuna. Lisaks annab see umbes 5 grammi kiudaineid ja 5 grammi valku.

Foto: ALDO LUUD

* Brüsseli kapsas ehk rooskapsas. Nendes väikestest kapsapeades on palju vähktõbe ennetavaid fütotoitaineid, samuti kiudaineid. Tassitäiest rooskapsapeadest saab 74,8 mg C-vitamiini. Rooskapsa mõru maitse peletamiseks prae neid.

Foto: Vida Press

* Ananass. Tassitäis ananassitükke annab 78,9 mg C-vitamiini. Ananass sisaldab ka bromelaiini – ensüümi, mis aitab toitu seedida ning vähendab puhitust. Sellel ainel on ka looduslik põletikuvastane toime, mis tähendab, et ananass aitab kiiremini pärast rasket treeningut taastuda.

Foto: Vida Press

* Kiivi. Umbes kaks kiivit annab 137,2 mg C-vitamiini, kuid lisaks on selles ohtralt ka kaaliumi ja vaske.

Foto: LIIS TREIMANN

* Mango. Tassitäis mangotükke annab umbes 122,3 mg C-vitamiini. Lisaks on siin ka ohtralt A-vitamiini, mis sarnaselt C-vitamiiniga tugevdab immuunsüsteemi ning hoiab ka silmade tervist.

Foto: PEETER LANGOVITS