Margariin sisaldab hulgaliselt transrasvu.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. detsember 2016, 11:40

Viis toitu, mida ei tohiks oma tervisele mõeldes suhu toppida (17)

Kui soovid tervislikult toituda, hoia näpud eemal siia nimekirja kuuluvatest toitudest.

Toitumisterapeut Stephanie Middleberg reastas USA Cosmopolitanis viis kõige hullemat "toitu".

1. Magusained. Kõige tavalisem suhkur on väga väheses koguses okei, ent erinevad magusained, mida toidule lisatakse (maisisiirup, glükoosisiirup, aspartaam, agaav jms) võivad pikaajalisel tarbimisel organismi kahjustada. Neid seostatakse ka mitmete neuroloogiliste ja arenguhäiretega.

2. Margariin. Võiks ju arvata, et margariin on nn tervislik alternatiiv, ent hoolimata erinevatest lisanditest (omega-3-rasvad jms) on tegu sisuliselt keemiaga. Margariin sisaldab suures koguses transrasvu ja tõstab halva kolesterooli taset.

3. Isoleeritud sojaproteiin (-valk). Uuringud on näidanud, et sojaproteiini sisaldavad tooted suurendavad naistel vähiriski ja vähendavad viljakust. Soja ei ole "ökom" või tervislikum, sest poeletile jõudnud sojatooted on läbinud nii palju erinevaid keemilisi protsesse, et nende tervislikkus on kadunud. Soja asemel näksi näiteks pähkleid või katseta tempura jahuga.

4. Light-tooted. Kui tootele on märgitud "light", ei tähenda see automaatselt ka madalat kalorsust. Taolistes toodetes on rasv asendatud suhkru või magusainetega. Lisaks tekib oht selliseid tooteid üle süüa (sest see on ju light!), mistõttu ületatakse kergesti päevane soovitatav kalorikogus.

5. Külmutatud (valmis)eined. Valmistoodetes on tihti liiga palju soola ja halba rasva (taimerasva), sageli on neis ka palju süsivesikuid. Siia alla käivad nii erinevad pitsad, kotletid, lasanjed jms. Külmutatud köögi- ja juurvilju ning marju võib vabalt nautida, ent ka juur- ja köögiviljadele lisatakse vahel liiga palju soola.