Mett võib lisada sooja, aga mitte liialt kuuma joogi sisse.Foto: Teet Malsroos
Nipid
15. detsember 2016, 17:38

Kaheksa toiduainet rafineeritud suhkru asendamiseks (2)

Suhkru vähendamine toidusedelis on paratamatus nende jaoks, kes maadlevad diabeedi ja ülekaaluga, ent üha rohkem inimesi on asunud vähendama valget suhkrut oma menüüs ennetava meetmena.

Valio Eesti turundusdirektor Krista Kalbin toob välja kaheksa viisi, kuidas vähendada suhkru kasutamist, et kook ei jääks nautimata, šokolaadiküpsis maitseks sama hõrgult kui vanasti ning hommikumüsli ei tunduks maitsetuna.

Banaan

Kooki küpsetama asudes võib suhkru asemel kasutada üleküpsenud banaane. Viimased muutuvad valmides aina magusamaks, pakkudes tervislikku alternatiivi nii pühapäevastes pannkookides, maitsestamata jogurtis kui ka tavalise koogi taignas.

Datlid

Brownie`de ja müslibatoonide austajatele soovitavad toitumiseksperdid suhkru aseaineks madala glükeemilise indeksiga, mineraalidest tulvil ja ainevahetust kiirendavaid datleid. „Ideaalseks maitseelamuseks tuleb 200 g suhkrut retseptides asendada 150 g datlipüreega,” soovitab Kalbin.

Aprikoosi- või õunapüree

Aprikoosipüree varustab keha kiudainete, C-vitamiini ja rauaga ning seda on imelihtne kodus valmistada. Püreed võib lisada maitsestamata jogurtile või määrida magusa moosi asemel täisterasaiale.

Küpsiste valmistamisel võib kasutada 0,5dl valge suhkru asemel 0,5dl õunapüreed.

Mesi

See on kõige populaarsem naturaalne suhkruasendaja, kuid tihti ei jõua magus suutäis teetassist kaugemale. Puhas õiemesi on madala glükeemilise indeksiga ja tulvil kasulikest antioksüdantidest. Mesi on suhkru tervislik komponent ka hommikusmuutides, kookides, salatikastmetes ja naturaalsetes jogurtites.

Vürtsid

Vürtsidega söökide ja jookide magusaks tegemine võib küll tunduda edasijõudnud toitumisentusiasti pärusmaa, kuid tegelikkuses lisab näputäis kaneeli Kalbini kinnitusel hommikukohvile õhkõrna magususe ja suurendab immuunsust kaloreid lisamata.

Agaavinektar

Asteegid kasutasid agaavinektarit juba tuhandeid aastaid tagasi ning nimetasid taimest saadud siirupit jumalate kingituseks. Agaavinektar on kõrge fruktoosisisalduse tõttu madala glükeemilise indeksiga ning 25 protsenti magusam kui valge suhkur. Agaavisiirup meenutab maitselt mett, olles suurepärane suhkruasendaja jookides ja küpsetistes.

Vahtrasiirup

Kanada indiaanlastele on see olnud magusaallikas läbi sajandite. Puhas vahtrasiirup saadakse vahtramahlast ning see sisaldab üle 50 antioksüdandi, küllaldaselt taimseid hormoone, mineraalaineid ja vitamiine. „Vahtrasiirup on klassikaline kaaslane pannkookidele ja vahvlitele, peale selle annab mõnusa maitse kodusele röstitud müslile, maitsestamata jogurtile ning sobib ka naturaalse kakao või kohviga. Kui hommikupuder igavaks muutub, võib valmis pudrule raputada kaneeli, rosinaid või datleid ja lõpuks niristada üle vahtrasiirupiga,” soovitab Valio Eesti turundusdirektor.

Palmisuhkur

Suhkur, mis saadakse palmiõite kristalliseerunud nektarist, sisaldab tsinki, rauda, kaaliumi ja B rühma vitamiine. See karamellise maitsega rafineerimata orgaaniline magusaine on valgest suhkrust poole madalama glükeemilise indeksiga, takistades veresuhkru kiiret tõusu. Palmisuhkur sobib kõikidesse küpsetistesse, pastakastmetesse ja hommikusmuutidesse valge suhkru asemel.