Tarbi targalt!Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
18. september 2018, 15:40

Tarbi targalt! Ära lase toitu raisku

Toidu prügikasti viskamine ei meeldi kellelegi. Mida aga teha, kui koju on sattunud rohkem toitu, kui pere ära jaksab süüa? Siin 6 head nippi. 

1. Säilita targalt
Kas tegid liiga palju õhtusööki? Ostsid poest korraga liiga palju toitu? Pane kõik, mida pere toidu säilivusaja jooksul ära ei jaksa süüa, kohe sügavkülma, et toit pikemalt säiliks.

Lahendus
- Tükelda liha ja jaga see toidutegemiseks parajate portsude kaupa kilekottidesse.
- Viiluta leivad-saiad ja aseta samuti sügavkülma.
- Märgi markeriga kottidele-karpidele kuupäev, millal nad külmikusse panid. Nii tead, millal need ära tuleb süüa. 

2. Planeeri poeskäik ette

Poes tehakse nälja ajel tihti spontaanseid otsuseid, mistõttu ostetakse süüa liiga palju või jõuavad ostukorvi tooted, mida tegelikult vaja pole 

Lahendus

- Mine poodi alati täis kõhuga.
- Võta kaasa ostunimekiri.
- Planeeri varakult kogu nädala menüü.
- Kui toidu jaoks on vaja ühte paprikat, ostagi üks, mitte igaks juhuks kolm. Kaks üleliigset jõuavad tõenäoliselt prügikasti.

3. Väldi valmispakke

Puuviljad säilivad üksikult palju paremini. On leitud, et kobarast lahti murtud banaanid on värsked lausa kümme päeva kauem. Samas võib üks mäda õun terve kotitäie hukka ajada. Murphy seadus on, et mandariinivõrgus on kindlasti üks mädaplekiga mandariin.

Lahendus

-Ära osta pakendatud puuvilju.

- Vali letil lahtisena seisvate viljade seast parimad.

4. Tee asi lihtsaks

Selmet hoida külmikus tervet melonit, arbuusi või viinamarjakobarat, valmista need söömiseks ette. Puuviljad lähevad nii kindlasti paremini kaubaks, kui näljane pereliige külmiku ukse avab.

Lahendus

- Puhasta arbuus ja melon ning lõika tükkideks.

- Pese viinamarjad ja pane kaussi.

5. Plaan B
Arvesta toidu mitmekülgsusega. Pole midagi, kui ahjukana õhtusöögist järele jäi või suur juustutükk peolaual söömata. Improviseeri pliidi ääres ja anna toidule teine elu.

Lahendus

- Ahjupraest järele jäänud liha pane järgmisel päeval võileiva vahele või kasuta salatis.

- Kui sai või sepik kaotab värskuse, tee nagu itaallased: lõika sai pikuti pooleks, piserda oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga, paki fooliumisse ning küpseta ahjus.

- Seisma jäänud juustust tee maitsev pastakaste.

6. Ole jääkidega loominguline

Brokolivarred. Sageli kasutatakse toidus brokoli- ja lillkapsaõisikuid,
aga varred visatakse ära, kuigi ka need sobivad söömiseks. Lõika varred peenteks ribadeks ja kasuta pajaroas.

Kartuli-, porgandi- ja kurgikoored. Ka neid ei pea ära viskama. Need on söödavad ja isegi väga tervislikud! Koortes on rohkem vitamiine kui juurikates endis.

Pehmed juur- ja puuviljad. Kuigi need on seistes pehmeks läinud, ei ole need veel oma maitset kaotanud. Peedid ja porgandid saab teha püreesupiks või lasta läbi mahlapressi, et saada tervislik toormahl. Laigulised banaanid, õunad ja pirnid aga pane keefiriga blenderisse ja saad maitsva smuuti.

Tarbi targalt! Foto: Foto: Matton Estonia