Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. detsember 2016, 15:50

Viis supertervislikku toitu, mis peaksid kuuluma meie igapäevasele toidulauale

On olemas mõned supertervislikud toidud, mis peaksid kuuluma meie igapäevasele toidulauale.

Alljärgnevad supertoidud on ritta seadnud Iltalehti.

1. Väherasvane jogurt

Jogurtis ja teistes piimasaadustes leiduvad tervislikud bakterid kaitsevad sind lugematutel viisidel. Mõne eksperdi arvates vähendab jogurt ka rinnavähiriski. Ent üks mis kindel: jogurt ennetab soole- ja seedimisprobleeme, mis naistel esinevad meestest sagedamini, ning võib aidata tupeseene puhul. Mõistagi kaitseb jogurtis sisalduv kaltsium ka luid. Peaasi on unustada magusad ja rammusad marjajogurtid ning eelistada atsidofiil- või gefilusbaktereid sisaldavat maitsestamata või lahjat jogurtit.

2. Rasvane kala

Rasvased kalad, näiteks lõhe, on oivalised omega-3 rasv-hapete allikad. Need tervislikud rasvhapped aitavad ennetada südamehaigusi, depressiooni, kõrgvererõhku, kõikvõimalikke põletikke ja isegi Alzheimeri tõbe.

3. Tomatid

Tomat, arbuus ja apelsin sisaldavad lükopeeni, mis väidetavalt kaitseb rinnavähi eest. Lisaks aitab see kemikaal hoida naha nooruslikkust, kaitstes ihu kahjuliku UV-kiirguse eest.

4. D-vitamiiniga rikastatud väherasvane piim või apelsinimahl

D-vitamiin aitab luudel kaltsiumi omastada. Nii väheneb luuhõrenemise risk. Kuid D-vitamiin võib kaitsta ka suhkruhaiguse ja sclerosis multiplex’i ning rinna-, munasarja- ja jämesoolekasvajate eest. D-vitamiini saab ammutada ka päikesepaistest.

5. Marjad

Marjad sisaldavad C-vitamiini ja foolhapet, aga ka toitaineid, mis võivad kaitsta organismi vähkkasvajate eest ning parandada rakke.

Veel aitavad jõhvikad ennetada ja ravida põiepõletikku. Kõigis marjades, kuid ennekõike mustikates leiduv luteiin parandab silmanägemist. Veel üks hea asi: marjade söömine kaitseb nahka enneaegse vananemise eest.