Foto: Marge Sillaots
Toiduuudised
25. november 2016, 13:55

"Kodumaine kesvamärg" on lugude sari, mis räägib õlle pruulimisest ja pruukimisest Eestimaal.

KODUMAINE KESVAMÄRG | EESTI ESIMENE TÄIELIK ÕLLEMEISTRITE KAART: 54 kodumaist humalamärjukese tegijat (3)

Ohtuleht.ee kaardistas Eesti õlletehased, mikropruulikojad, tellimuspruulijad, pruulivad pubid ja mustlaspruulikojad ehk kõik teadaolevad siin tegutsevad humalamärjukese tootjad ja tegijad – kes andnud maailmale vähemalt kaks kesvajooki. Igaühe puhul neist kokku lausa 54-st ongi ära märgitud ka kaks tuntumat või huvitavamat toodet.

Selgituseks olgu veel öeldud, et pruulijaid pole kuidagi liigitatud, vaid kõik läksid ühte patta, nagu eri sorti humalad pruulmeistri kulbist. Miks? Sest erisusi on rohkem kui küll. Kuidas liigitada õllemeistreid, kes alustanud mustlaspruulikojana (õlut tehakse oma retsepti järgi ja kaubamärgi all, aga renditud seadmetega), kuid nüüd pruulivad juba omaenda vabrikus?

Foto: Marge Sillaots

Miks tõsta õlletööstusena esile hingitsevat vabrikut ja samas madaldada mustlaseks pruulikoda, mis aktiivselt tegutseb ja uusi retsepte välja mõtleb, kuid kel lihtsalt pole võimalust õlu omaenda vaadis käima panna? Ja kui juba, siis kas ei peaks eristama pruulikodasid selle järgi, kes teeb õlut kliendi tellimuse peale, laseb teha oma kõrtsi jaoks, müüb seda ainult üritustel või lausa igapäevaselt suurtes kaubanduskettides?

Sestap nad liigitamata jäidki. Mis puutub huvitavatesse toodetesse, siis on need suurelt jaolt välja toodud toimetaja suva järgi ja sageli lihtsalt lähtudes õlle nime vaimukusest.

Vaatamaks, millised õlletootjad tegutsevad sinu kodukandis, olgu Harju- või Võrumaal, Tallinnas või Viljandis, ning milliseid põnevaid tooteid nad teevad, ava kaardid SIIT.

Valikut näib meil olevat, kuid ärgem unustagem – mõõdukus ennekõike.