KOLM ÜHES: Swissotel Tallinna 30. korrusel ootavad teid peale akendest avanevate vaadete nii parim taimetoit kui ka teenindus. Horisont tunnistati ka parimaks fine dining restoraniks. Foto: Swissotel
Toiduuudised
12. november 2016, 04:00

FOTOD | Kohaliku Gastronoomia tipud: kolmandik kõigist auhindadest läks restoranile Horisont

Neljapäeva õhtul kuulutati välja Eesti parimad söögikohad ja kokad. Enim tunnustusi noppis gastronoomiakonkursil Silverspoon restoran Horisont, võites peente restoranide, parima teeninduse ja ka parima taimetoidu pakkuja kategoorias.

Hõbelusika (Silverspoon – ingl k) eest võistles üle saja restorani. Neid hindas poole aasta jooksul söömas-joomas käinud kaheksakümmend žüriiliiget. Välja valiti parim fine dining ja casual dining restoran, pererestoran ning rahvusköögi, Eesti köögi ja taimetoidu pakkuja. Anti välja parima peakoka tiitel ning selgusid parim kohvik ja parima teenindusega toidukoht.

Foto: Silverspoon/Külli Tedre-Gavrilov

"Selleks, et selguksid Eesti parimad restoranid, pidime me läbi töötama umbes 5000 lehekülge küsitluslehti ehk rohkem kui "Tõe ja õiguse" ning "Sõja ja rahu" kõik köited kokku," ütles Silverspooni auhinnagalal audiitorfirma PricewaterhouseCoopers Eesti juht Ago Vilu.

Peentest ehk fine dining restoranidest osutus parimaks Horisont, finaali jõudsid ka NOA Peakoka Pool ning Tchaikovsky. Vähe lihtsamate ehk casual dining restoranide hõbelusikas kuulus Fabrikule, viimse hetkeni võistlesid selle nimel ka restoranid MIX ja Tuljak. Pererestoranidest meeldis žüriile enim GOSPA, kes edestas finaliste Luccat ja Ylicooli. Parimat rahvuskööki pakub restoran Cru ja kaugete külalistega tasuks sammud seada restoran Farm – just seal saab suurepärast Eesti kööki. Rahvusköökide arvestuses jõudsid finaali ka restoranid Argentiina ja Haku ning Eesti köögiga jäid hõbelusikast napilt ilma D.O.M ning Leib Resto & Aed.

Foto: Silverspoon/Külli Tedre-Gavrilov

Parimat taimetoitu pakutakse restoranis Horisont, kes seljatas La Dolce Vita ja Rucola. Suurepärast kohvi aga saab nautida Meistri Cafe Lyonis, kes edestas Mahedikku ja Gourmet Coffee`d. "Heast kohvist teeb suurepärase kohvi emotsioon, mille valmistaja sinna paneb," avas žürii telgitaguseid Paulig Professional Balticu juht Marta Piigli.

Parima peakoka tiitel läks aga jagamisele – see kuulus Tõnis Siigurile ja Mihkel Randile restorani Noa Peakoka Poolelt. Samale tiitlile kandideerisid ka Dmitri Haljukov restoranist Cru ning Silver Saa restoranist Fabrik. Parima teenindusega võitis žürii südame taas restoran Horisont, esikolmikusse jõudsid ka CRU ja NOA Peakoka Pool.

HURRAA: Parimad kokad Tõnis Siigur (vasakul) ja Mihkel Rand (paremal) koos konkursi patrooni Dimitri Demjanoviga. Foto: Silverspoon/Külli Tedre-Gavrilov

Parimatele andis auhinnad üle Michelini tärniga pärjatud restorani tippkokk Pekka Terävä Helsingist.

"Meie südameasi on edendada Eesti kulinaarseid saavutusi. Annetame iga auhinnagala pileti müügist kümme eurot Noore Koka fondi, et aidata ühel noorel gastronoomiatalendil finantseerida oma õpinguid välismaal," ütles Silverspooni korraldusmeeskonna liige Marje Hallik-Wilson.

Foto: Silverspoon/Külli Tedre-Gavrilov