Foto: Vida Press
Toiduuudised
12. november 2016, 04:00

Brunch: veeda puhkepäevahommik perega hea toidu seltsis

Pühapäevaste hiliste ja rikkalike hommikusöökide trend on ka Eestisse jõudnud. Õhtuleht uuris, millised toidukohad hiliseid hommikusööke korraldavad ja mida seal pakutakse.

Brunch’i ehk hilist hommikusööki mainiti esimest korda 1895. aastal. Toona kirjeldati seda kui varajast lõunat neile, kes olid laupäeval pidutsenud. Eelmise sajandi 80ndatel said brunch’id hoo sisse aga tänu linnastumisele, kuna see oli ainus kord nädalas, kui pered said koos süüa. Klassikaliselt brunch’ilt ei puudu kunagi munaroad – omlett, munad Benedicti moodi, praemuna, pošeeritud muna ja munapuder. Kindlasti leiab laualt ka peekonit, sinki-vorsti ja juustu, puuvilja, croissant’e, pannkooke, vahvleid, ning palju muud põnevat. Tihtipeale pakutakse toidu kõrvale ka klaasike kihisevat.

Klaasike kihisevat – täpsemalt proseccot – ei puudu ka Tallinnas Tallink City hotelli restorani Sume brunch’ilt. Peale traditsiooniliste toitude pakutakse hilisel pühapäevahommikusöögil ka ahjusooja quiche’i. Pirita Spa hotelli restoranis Regatta korraldatakse brunch’e ka laupäeviti ja nende laualt leiab näiteks ahjukala, grillitud searibid, Pavlova ja vahvlid.

Senso pakub vürtse, Umami pullimune

Café Swissi pühapäeva brunch koosneb hommiku- ja lõunasöögist. Nende menüüs on roogasid alates pannkookidest ja Benedicti munadest kala ja pastani välja. Kohvik Sesoon pakub pühapäeva brunch´il peale külmlaua, kus leiab nii salateid, lihalõikeid, suupisteid kui ka desserte, ka üht sooja suppi ja vormirooga.

Radisson Blu Hotel Olümpia restoran Senso üllatab novembri pühapäevadel sööjaid Aasia köögi roogadega. Proovida saab näiteks ingveriga lõhet, vürtsikaid kalakooke, koreapärast omletti ja kookosepannkooke. Iga kahe kuu tagant hommikumenüü vahetub. NO99 restoran pakub brunch’i laupäeviti. Eelmine kord kuulusid valikusse munaroad, praekartulid sibula ja seentega, pannkoogid, puuviljad ja koogid. Laual oli ka juustuvalik ja värskeid köögivilju.

Mustamäelaste rõõmuks pakub pühapäeviti brunch’i ka Umami Resto kahes variandis. Mõlema puhul ootab sööjat kuus käiku ja värske mahl, aga täismängus kuulub hinna sisse ka klaas šampanjat, kohv või tee ja vesi. Menüüs on näiteks avokaado võileib, frititud pullimunad, päevakala juursellerikreemiga, panna cotta ja krepid. Pearoa saab külastaja endale ise valida, teised käigud on kokad juba paika pannud. Lastele pakutakse eraldi kanapastat, forelli kartulipüree ja salatiga ning kanafileed praetud kartuliga.

Sfääri restoranis on buffet – lauda ei kaeta –, aga nädalavahetuse hiliseks hommikusöögiks on oma menüü. Näiteks pannkoogid moosi ja siirupiga maksavad 4,50 eurot, omlett suitsujuustu ja peekoniga 6 ning praetud muna ubade, avokaado ja pita saiaga 7 eurot. Sfäärist kiviviske kaugusele jääv kohvik-restoran ENZO pakub pühapäeviti näiteks omletti, vrappe, salateid, juustu- ja lihavalikut ning toekamatest einetest kartulivormi ja köögiviljavokki.

Restoran-kohvik Klausi brunch’id on üle nädala pühapäeviti, aga see-eest ühel päeval kaks korda: kella üheteistkümnest üheni ja kella kahest neljani. Hilisel hommikusöögil pakutakse kala-, liha- ja taimetoite ning magusroogi. Oktoobris oli menüüs näiteks tursamaksaga röstsai, seakael kartuli-soolakurgisalatiga, röstpeedihummus ja hapupiimapannkoogid.

Tartus tehakse ka vegan brunch’i

Café Lyon korraldab prantsusepäraseid brunch’e tähtpäevadel ja tavaliselt kuulub valikusse ka soe toit, mida saab lauast tellida. Isadepäeval pakutakse näiteks kreppe juustu, kana ja tomatimoosiga ning lisanditega munaputru. Suuremat rõhku paneb kohvik aga suupistetele. "Inimesed armastavad väga vinnutatud pardifileed, soolaforelli, pasteeti ja kanalihalõike. Eriti nõutud on ka quiche’id, magusad koogid ja saiakesed," lausub kohviku juhataja Iivi Saar.

Eri tähtpäevadel pakub brunch’e ka restoran Al Bastione. Homsel isadepäeval on nende menüüs valik itaaliapäraseid sinke ja juuste, pitsat, grillliha, risoto ning kindlasti ka tiramisu. Restoran-kohvik Wabadus pakub isadepäeva hommikusöögil ahjuomletti, kanapastat, võileibu, salateid ja kooke.

Teletorni restorani isadepäeva brunche’ile enam ei mahu, kuid kaks korda kuus on kõik pühapäeviti oodatud 175 meetri kõrgusele ETI pannkoogi-buffet’le.

Tartus korraldab korra kuus brunch’i kohvik Karlova Kohv, järgmine on plaanis 19. novembril. Oktoobris pakuti munaputru, soolast pirukat ning põhjust pikemalt istuma jääda oli ka maiasmokkadel.

Genialistide Klubi korraldas oma esimese brunch’i oktoobrikuu viimasel laupäeval ning praegu plaanitakse neid korraldada üle nädala. "Tõenäoliselt on menüüs iga kord midagi uut, kuid kõik road on kindlasti vegan ning hinnad jäävad vahemikku neljast kuue euroni. Eelmine kord pakkusime Inglise hommikusööki ja magusaid röstsaiu," ütleb korraldaja Emily Rosenberg.

Septembri pühapäevadel pakkus tartlastele hommisööki ka restoran-vinoteek Umb Roht ning nendega on kindel plaan ka jätkata, kuid ilmselt alles kevadel.

Pärnus pakub isadepäeva puhul hilist hommikusööki Villa Ammende restoran ning päeva pidulikkust aitab rõhutada ka klaasike vahuveini. Kes soovivad lumist loodust nautida, võivad pühapäeval isaga brunch’ile sõita Reiu golfirestorani Eagle.

Et nädalavahetusel hilisel hommikul perega meelepärasesse kohta sööma pääseda, tasub laud kindlasti aegsasti broneerida.

Isadepäeva puhul

Tallinnas

Café Lyon

P kell 11.30–13.30 ja 14–16

Hinnad: täiskasvanu 19,90 €, 7–14aastased 14 €, 3–6aastased 6 €, nooremad tasuta. Joogid lisatasu eest.

Asukoht: Viru väljak 4 ja Meistri 22

Restoran Al Bastione

P kell 12–15

Hinnad: täiskasvanu 22 €, kuni 12aastased 7 €. Joogid lisatasu eest.

Asukoht: Viru 23

Wabadus

P kell 11–16

Hinnad: täiskasvanu 18 €, 6–14aastased 13 €, nooremad tasuta. Tee, kohv ja limonaad hinna sees.

Asukoht: Vabaduse väljak 10

Pärnus

Golfirestoran Eagle

Hinnad: täiskasvanu 16 €, 7–12aastased 8 €, nooremad tasuta. Alkoholivabad joogid hinna sees.

Asukoht: Reiu, Klubi tee 1

Villa Ammende

P kell 11–14

Hinnad: täiskasvanu 19 €, 4–8aastased 12 €, nooremad tasuta. Vahuvein, mahl, kohv ja tee hinna sees.

Asukoht: Mere pst 7

Tallinnas

Restoran Sume

P kell 12–15

Hinnad: täiskasvanu 22 € (piiramatus koguses vahuveini, kohvi, teed, vett ja mahla hinna sees) või 27 € (hinna sees ka majavein, õlu ja siider), kuni 12aastased tasuta.

Asukoht: A. Laikmaa 5

Restoran Regatta

L-P kell 12–15

Hinnad: täiskasvanu 22 € (piiramatus koguses vahuveini, kannukohvi/teed, maitsevett ja mahla hinna sees) või 27 € (hinna sees ka tervitusjook, majavein, õlu ja siider), kuni 12aastased tasuta.

Asukoht: Purje 9

Café Swiss

P kell 12–16

Hinnad: täiskasvanu 32 € (joogid lisatasu eest) või 39 € (klaas vahuveini, piiramatus koguses veini, kohvi ja teed hinna sees), 6-12aastased 16 €, nooremad tasuta.

Asukoht: Tornimäe 3

Kohvik Sesoon

P kell 1–16

Hinnad: täiskasvanu 12 €, 3–9aastased 6 €, nooremad tasuta. Kohv, tee, morss, piim ja vesi hinna sees.

Asukoht: Niine 11

Klaus

P kell 11 –13 ja 14 –16 (üle nädala, järgmine homme)

Hinnad: täiskasvanu 18 €, 12-17aastased 9€, nooremad tasuta. Suuti, limonaad, vesi, kohv ja tee hinna sees.

Asukoht: Kalasadama 8

Restoran Senso

P kell 12.30–15.30

Hinnad: täiskasvanu 22 €, 6–12aastased 11 €, nooremad tasuta. Kohv, tee, mahlad, vesi ja smuutid hinna sees.

Asukoht: Liivalaia 33

Restoran NO99

L kell 12–15

Hinnad: täiskasvanu 15 €, laps 6 €. Piim, keefir, kohv, tee ja limonaad hinna sees.

Asukoht: Sakala 3

Umami Resto

P kell 12–20

Hinnad: täiskasvanu 22 € (värske mahl hinna sees) või 29 € (hinna sees ka klaas šampanjat, kohv ja tee), lastepraad 4 €.

Asukoht: Kadaka tee 141

Sfäär Resto

L-P kell 10–15

Hinnad: 4–7,50 € (hinnad roogade kaupa). Joogid lisatasu eest.

Asukoht: Mere pst 6

ENZO Cafe & Restaurant

P kell 11–14

Hinnad: täiskasvanu 35 €, laps 15 €. Tervitusjook ja vesi hinnas.

Asukoht: Ahtri 3

Brasserie & restoran Teletorn

P kell 10-16 (üle nädala)

Hinnad: täiskasvanu pannkoogibuffet 12€, 4-14aastased 6€, nooremad tasuta. Alkoholivabad joogid hinna sees.

Asukoht: Kloostrimetsa tee 58A

Tartus

Karlova Kohv

L kell 10–15 (kord kuus, järgmine 19. novembril)

Hinnad: täiskasvanu 9 € (kohv, tee ja vesi hinna sees) või 12 € (hinna sees ka alkohol).

Asukoht: Tähe 63

Genialistide klubi

L kell 13–16 (üle nädala, s.h täna)

Hinnad: 4–6 € (vegan menüü, hinnad roogade kaupa). Joogid lisatasu eest.

Asukoht: Lai 37