Pilt on illustreerivFoto: AFP PHOTO/LLUIS GENE
Toiduuudised
10. november 2016, 23:43

GASTRONOOMIA TIPPKLASS! Selgusid Eesti parimad restoranid ja kokad (11)

Neljapäeva õhtul Swissotelis toimunud galal kuulutati välja tänavused Eesti parimad söögikohad ning osavaimad kokad. Gastronoomiakonkursil Silverspoon (tõlkes 'hõbelusikas') osales kokku üle saja restorani.

"Selleks, et selguksid gastronoomiakonkursi Silverspoon parimad, pidime me läbi töötama umbes 5000 lehekülge küsitluslehti ehk rohkem kui "Tõde ja õigus" ning "Sõda ja rahu" kokku," ütles audiitorfirma PwC Eesti juht Ago Vilu

Parimad söögikohad selgitati välja üheksas kategoorias – fine dining, casual dining, pererestoran, rahvusköök, Eesti köök, taimetoidu pakkuja ning kohvik. Lisaks anti välja parima peakoka tiitel ning parima teenindusega koht.

Peenetest restoranidest osutus parimaks Horisont, kuid finaali jõudsid ka NOA Peakoka Pool ning Tchaikovsky. Casual dining'u ehk vähe lihtsamate restoranide hõbelusika võitis Fabrik, finaalis olid ka MIX ja Tuljak.

Pererestoranidest meeldis žüriile enim GOSPA Saaremaalt, edestades finaliste Lucca't ja Ylicool'i. 

Rahvusköökide kategoorias võitis restoran Cru, finaali jõudsid ka Argentiina restoran ja Haku.

Parimat Eesti kööki pakub restoran Farm, kes napsas hõbelusika selles kategoorias restoranide D.O.M ning Leib Resto & Aed eest. 

Parimat taimetoitu pakutakse restoranis Horisont, kes seljatas La Dolce Vita ja Rucola. 

Parimat kohvi aga saab nautida Meistri Cafe Lyonis. Finaali jõudsid ka Gourmet Coffee ja Mahedik. "Heast kohvist teeb suurepärase kohvi emotsioon, mille valmistaja sinna paneb," avas žürii telgitaguseid Marta Piigli Pauligist.

Parima peakoka tiitel kuulub Tõnis Siigurile ja Mihkel Rannale restoranist NOA Peakoka Pool. Sellele auhinnale kandideerisid ka Dmitri Haljukov restoranist Cru ning Silver Saa restoranist Fabrik.

Oma kolmanda tiitli sai restoran Horisont parima teeninduse kategoorias, ent finalistide hulgas olid ka CRU ja NOA Peakoka Pool.

Parimatele andis auhinnad üle Michelini tähega pärjatud restorani tippkokk Pekka Terävä Helsingist.

Gala enam kui 200 külastajat ootas ees neljakäiguline Eesti köögist inspireeritud õhtusöök koos šampanja ja veinivalikuga. Ent luksuslikul galal osalejad tegid omamoodi head ning panustasid Eesti kulinaarsesse tulevikku.

"Silverspooni ellukutsujate südameasi on edendada Eesti kulinaarseid saavutusi. Seepärast annetame 10 eurot iga auhinnagaala pileti müügist "Noore koka" fondi. Annetuste abil saab üks andeks noor gastronoomiatalent rahalist toetust, et aidata finantseerida oma õpinguid või kogemuste kogumist välismaal," rääkis ürituse korraldusmeeskonna liige Marje Hallik-Wilson.