Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
9. november 2016, 08:30

ÄRA TREENI TÜHJA KÕHUGA! Vali 10 trennisõbraliku toidu seast endale sobiv eine

Tunniajase treeningu jaoks, olgu selleks jõusaal, rattasõit või jooksmine, vajad sa piisavas koguses süsivesikuid ja valke. Seda selleks, et kehalise koormuse ajal oleks sul piisavalt energiat ja ka vajalik kogus toitaineid, et lihased pärast treeningut taastuda saaksid. Varusta end sobiva tervisliku snäkiga, mis ka piisavalt toitev ja energiarikas on:
  • Banaanid. Banaanid sisaldavad rohkelt kiireid süsivesikuid, mis annavad sulle vajaliku kütuse efektiivseks treeninguks. Lisaks on banaanides kaaliumi ühendeid, mis tagavad lihaste ja nävide funktsioneerimise. Kui trenn on hommikul esimene asi, mida teed, söö vähemalt üks banaan enne kehalist koormust ja hiljem täienda seda hommikusöögiga. Hommikusöök võiks järgneda pool tundi pärast treeningut, et lihastele arenemiseks ja taastumiseks piisav toitainete kogus tagada.
  • Kaerahelbed. Kaerahelbed sisaldavad rohkelt kiudaineid, mis võimaldavad pidevat süsivesikute imendumist verre ja seeläbi on kehale tagatud energiavarustus kogu treeninguks. 
  • Kofeiin. Kofeiin aitab regulaarsetel treenijatele end paremini tunda, varustab sind energiaga ja aeglustab väsimustunde tekkimist ning aitab kaasa rasvade põletamisele. Näiteks lisatakse paar väikest espressot trennieelsesse jooki või tarbitakse kohvi vahetult enne trenni eraldi.
  • Puuviljasmuutid. Smuutid on ideaalseks trennieelseks snäkiks, kuna sisaldavad kõrge kvaliteediga valku, mida on lihtne seedida. Lisaks on smuutides kombinatsioon liht- ja liitsüsivesikutest, mis koostöös aitavad terve treeningu vastu pidada. 
  • Kikerherned. See on lihtne ja hea trennieelne snäkk, mis ei eelda mingisugust kokkamist. Söö näiteks kolmandik tassi kikerherneid, millele lisa veidi sidrunimahla maitseks. Veerandik tassi annab sulle juba 10g proteiini, 30g süsivesikuid ja pea 9g kiudaineid.
  • Munavalged. Munakollastes olev rask metoboliseerub aeglaselt ja tekitab täispuhutud tunde ning muudab su treeniks loiuks. Munavalged on aga palju parem trennieelne valik - üks munavalge annab umbes 4g valku ja 0g rasva.
  • Kuivatatud puuviljad. See on suurepärane valik kui sul on enne trenni vaid paar minutit, kuna tegemist on kerge einega. Lihtsüsivesikud annavad sulle energiat ilma kõrvalmõjudeta. Söö umbes veerand tassi kuivatatud aprikoose, ananasse või marju.
  • Täistera röstsai. Täistera röstsai sisaldab rohkelt kiudaineid, võimaldades jätkuvat energiat kogu treeningu vältel. Röstsaiale moosi lisamine annab sulle juurde ka kiired süsivesikud. Võid lisada ka Kreeka jogurtit, pistaatsiapähkleid ja mett.
  • Kanarind ja pruun riis. Kui treenid pärast lõunat või õhtusööki, soovid, et toit annaks sulle energiat ja see püsiks kogu treeningu vältel, olles samas minimaalse rasvasisaldusega. Pruunis riisis sisalduvad süsivesikud toetavad energia tootmist ja kana või tofu tagavad lihastele taastumiseks vajaliku proteiini. 
  • Kreeka jogurt. Kreeka jogurt sisaldab umbes poole võrra rohkem proteiini ja poole vähem suhkrut kui tavaline jogurt. See tagab sulle energiasööstu, mis on kerge ka sinu kõhule. Sarnase toimega on ka kodujuust.

Inimesed, kes üritavad keha toonusesse treenida ja kehas rasvasisaldust vähendada, usuvad sageli müüti, et kui enne trenni mitte süüa, tekib kehal defitsiit ja rasvapõletus on efektiivsem. Selle tulemusena võib keha aga vajalikud protsessid hoopis lõpetada ja treenijal ei õnnestu soovitud tulemust saavutada.