Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. oktoober 2016, 12:59

Kümme supertoitu, mis peaksid gripihooajal su igapäevasel toidulaual olema

Kui tunned, et kõikvõimalikud tõved hakkavad sagedasti kallale kippuma, on viimane aeg hakata immuunsüsteemi ka toiduga turgutama.

Kõige olulisem ongi sel puhul tervislike eluviiside järgimine. Immuunsüsteemi tugevdamine tähendab kombinatsiooni vitamiinide- ja mineraalaineterikkast toidust, piisavast vee joomisest (8-10 klaasi päevas), trennist ja piisavast puhkusest, kirjutab Emirates 24/7.

Et kehale õigete toitainete andmine aitab immuunsüsteemi tugevdada, olgu siin ära toodud kümme supertoitu, ilma milleta gripihooajal lihtsalt ei saa.

1. Jogurt sisaldab probiootikume, need tervislikud bakterid hoiavad korras su soolestiku. Tass jogurtit päevas võib vähendada ohtu haigestuda külmetushaigustesse.

2. Tsirtuselised ehk apelsin, greip ja sidrun on rikkad c-vitamiini allikad. See vitamiin suurendab valgete vereliblede hulka ning see on infektsioonidega võitlemisel ülioluline. Et keha ise c-vitamiini ei tooda, on eriti oluline seda igapäevaselt tarbida.

3. Brokkoli on rikas vitamiinide A, C ja E poolest. Samuti sisaldab see erinevaid antioksüdante, mis aitavad su kehal infektsioonidega võidelda.

4. Spinat on hea C-vitamiini, foolhappe ja antioksüdantide allikas. Foolhape aitab kehal uusi rakke toota ja parandada vastupanuvõimet tõbedele.

5. Maguskartul sisaldab rikkalikult karitenoide. Need aeglustavad vananemist ja ka mõne vähkkasvaja arengut.

6. Kala ja koorikloomad, näiteks austrid, homaarid ja krabi sisaldavad tsinki ja seleeni. Need ained aitavad valgetel verelibledel toota valke, mis puhastavad su keha viirustest. Kala sisaldab ka Omega3 rasvhappeid, need aitavad vähendada põletikku, parandavad keha hapnikuga varustamist ning kaitsevad hingamisteid infektsioonide eest.

7. Marjad, eriti murakad, mustikad maasikad on rikkad mitmesuguste antioksüdantide poolest, mis aitavad kõrvaldada vabu radikaale. Kaitsevad keha nakkuste eest.

8. Šampinjonid ja teised seened sisaldavad rikkalikult seleeni ja B-vitamiini, samuti niatsiini ja riboflaviini. Need ained tstavad immuunsust ja kaitsevad gripi eest.

9. Küüslauk on viiruste peletajana tuntud juba iidsetest aegadest peale, see suurendab immuunsüsteemi vastupanu tervikuna.

10. Roheline tee on hea antioksüdantide ning aminohapete allikas.Need teevad kehale head.