Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
22. oktoober 2016, 08:00

Kogu aeg tahaks midagi ampsata? Tee seda tervislikult!

Snäkkide söömise kohta on erinevaid arvamusi. Mõned leiavad, et see on tervislik ja teised jällegi et pigem kahjulik ning mõjub kaalu kasvatavalt. Kuidas siis sellega tegelikult on?

Snäkkide söömine toimub tavapäraste söögikordade vahel ja snäkina mõeldakse enamasti töödeldud ning kõrge kalorsusega toite. Tegelikkuses võib snäkk oli nii söök kui jook ja oma olemuselt tervislik vahepala. Snäkkide söömine ei ole alati ajendatud näljatundest. Sageli pakutakse sotsiaalsetel üritustel suupisteid, avalikes kohtades on degustatsioonid ja isegi kui kõht tühi ei ole, ahvatleb apetiitne välimus ja ka hea lõhn meid maitsma.

Palju on räägitud, et sagedased kogu päeva peale jaotatud söögikorrad on kasulikud ainevahetuse kiirendamiseks. Sellele ei ole aga teaduslikku kinnitust leitud. Pigem on kasu une-eelsest snäkist, mis kiirendab ainevahetust järgmisel hommikul.

Vahepalade söömine võib tekitada täiskõhutunde ja rahulolu, samas ei tähenda see, et sa snäkkide söömise tulemusena nn päris toidukorra ajal vähem sööksid. Näiteks sõi grupp mehi pärast hommikusööki 200 kalorit sisaldava vahepala ja järgmise toidukorra ajal 100 kalori võrra vähem kui tavaliselt. Summana tarbisid nad aga snäkkide söömise tulemusena ikkagi rohkem kaloreid kui muidu.

Eelnevale vastukaaluks on ka tõestatud, et teatud snäkid tekitavad täiskõhutunde, mille tulemusena sööb inimene oluliselt vähem. Sellisel juhul on päeva jooksul tarbitavate kalorite hulk tavapärasest väiksem. Lisaks aitab snäkkide tarbimine ennetada näljast tingitud peavalusid, kehva meeleolu ja hoiab organismi erksana.

Enamik uuringuid on vastuolulised ka selles osas, kas vahepalade söömine mõjutab kaalu. Osa uuringuid toob välja, et snäkid aitavad kaalu langetada ja soovitatakse just magamaminekule eelnevaid suupisteid. Teine osa uuringuid näitab, et snäkkide söömine võib aeglustada seedimist ja hoopis soodustada kaalus juurde võtmist. Lõplik tõde sõltub siiski iga inimese organismi eripäradest ja ka snäki koostisainetest. 

Vastuolulise snäkkide tarbimise puhul on aga mõned tervislikud nipid, et vahepaladest parimal võimalikul viisil kasu saada:

  • Kogus: Üldiselt on kõige parem süüa snäkke, mis sisaldavad 200 kalorit ja 10 grammi proteiini, et su kõht püsiks järgmise söögikorrani täis.
  • Sagedus: Snäkkide arv sõltub sinu aktiivsusest ja kui suured on sinu tavapärased toidukorrad. Kui oled väga aktiivne, võiksid süüa 2-3 vahepala päevas, samas kui väheaktiivsena piisab ühest või pole snäkke üldse vaja.
  • Mugavus: Hoia kaasaskantavaid snäkke endaga kui tegeled argitoimetustega vms, et ootamatult tekkivat nälga leevendada. 

Snäkid, mida vältima peaksid on töödeldud ja suure suhkrusisaldusega suupisted, mis annavad küll lühiajaliselt piisavalt energiat, kuid tund või kaks hiljem tunned end veelgi näljasemana.

Snäkkidena võiksid süüa värskeid juurvilju, päevalilleseemneid, keedumune, kodujuustu, pähkleid, mandleid jms.