Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
18. oktoober 2016, 13:20

Täisteratooted sisaldavad organismile ülikasulikku B-vitamiini

Täisteratoodete kasulikkusest räägitakse palju, sest täisteras on alles nii  tera kestad kui idud. Just seal peituvadki peamised vitamiinid ja mineraalained, mille mõju tervisele on kiiduväärt.

Näiteks eestlase põlisel toidulaual aukohal oleva rukkileiva peamine koostisosa – rukis-  on tuntud magneesiumi, fosfori, kaaliumi ning B-vitamiini sisalduse poolest. B1- vitamiini teatakse kui vaimuvitamiini, sest see mõjutab efektiivselt inimese vaimset seisundit ja  närvisüsteemi. Täistera sisaldab mitmeid erinevaid B-vitamiine, millest igaühel on oluline roll meie tervise heaolus. Miks B-vitamiinid head on?

-  Rukkis leiduv B2-vitamiin kannab märkimisväärset osa silmade toonuse hoidmisel ning naha tervise tagamisel.  Lõhenenud suunurgad, kergesti väsivad, sügelevad või põletikulised silmad viitavad sageli just selle vitamiini puudusele organismis.

- B6- vitamiinil on meie kehas palju tähtsaid ülesandeid- näiteks osaleb see antikehade ja punaste vereliblede moodustamisel. Eriti peaksid selle vitamiini tarbimisele ja täisterast toodete tarbimisele tähelepanu pöörama sportlased ja kehaliselt aktiivsed. Miks? Sest B6- vitamiin osaleb valkude ainevahetuses ning selle vajadus suureneb just tarbitud valgukoguse suurenemisega, mis on iseloomulik sportlastele.

-  B9- vitamiin ehk foolhape aitab beebidel sündida tervena ning räägib kaasa meie vaimse tervise säilitamisel.  Kuna foolhappe varud inimese organismis on väga väikesed, vajab inimene folaate sisaldavat toitu iga päev.

-  B12-vitamiin on ainuke vitamiin, mis sisaldab mineraalainet ehk koobaltit, mis on muuhulgas vajalik närvisüsteemi funktsioneerimiseks. Seetõttu soovitatakse näiteks taimetoitlaste, kes ei tarbi loomse päritoluga toite, süüa lisaks B12-vitamiini toidulisandina.