Tšilli annab sooja ja tugevdab tervist.Foto: Vida Press
Toiduuudised
15. oktoober 2016, 04:00

Tšilli annab sooja ja tugevdab tervist (1)

Praegu jõuab talveks veel tšillit purki panna, et siis külmal ajal toitudele särtsu lisada. Või miks mitte neid hoopis kuivatada.

Kõige lihtsam ongi tšillit kuivatada. Selleks tuleb nad spetsiaalsesse toidukuivatisse panna ning paari päeva pärast on nad nii kuivad, et siis saab nad ära jahvatada, soovitab Metste talu piprakasvataja Vaike Pärn.

Kellel moodsat aparaati ei ole, võib pipraid ka lihtsalt õhu käes kuivatada. "Lihakamaid tšillisid, näiteks Habanerosid, pole aga mõtet kuivatada – võimatu. Keskmise kangusega, näiteks Cayenne’i pipraid, saab küll, kuid see võtab ikka üle kuu aega," ütleb Vaike.

Tšillit saab edukalt ka marineerida. "Võtan ühesuurused piprad, lõikan sabad maha, panen purki ja keedan marinaadi. Mina eelistan magusamat marinaadi – suhkrut panen mitu korda rohkem kui soola, siis ei tundu nad nii kanged," õpetab piprakasvataja.

Näiteks liitri vee kohta, millest jagub kilole pipardele, võib panna supilusikatäie soola, kolm supilusikat suhkrut ja ühe supilusikatäie äädikat. "Meie pere talub tšillisid võrdlemisi hästi, nii et pool purki süüakse korraga kindlasti ära."

Kes tahab külmal ajal aga sooja saada, võib tšillidest ühe kosutava segu teha. Selleks tuleb võrdses koguses küüslauguküüsi ja tšillikaunu saumikseriga ära purustada, segada juurde natukene õli ja soola ning soovi korral võib lisada ka sutsukese suhkrut.

Külmkapis purgis hoiustatuna säilib segu paar kuud kindlasti, sügavkülmas hoides saab seda aga terve talve lusikatäiekaupa süüa. Vaike hoiatab, et väga kange tšilli selliseks soojendavaks seguks ei sobi, kasutada võiks klassikalist tšillit või lahjemat Jamaican Belli.

Tšillimoos

Vaja läheb: 100 g tšillisid, 250 g moosisuhkrut, 400 g punaseid paprikaid, ½ dl balsamicot, 1 tl soola.

Valmistamine: Eemalda paprikatelt ja tšillidelt seemned ja haki kaunad peeneks. Sega hakitud tšilli- ja paprikatükid suhkru, balsamico ja soolaga ning kuumuta kaane all vaiksel tulel umbes tund aega.

Seejärel püreesta kogu mass ühtlaseks ning kuumuta veel umbes pool tundi, aga nüüd ilma kaaneta nõus. Villi moos steriliseeritud purkidesse.

Kasuta tšillimoosi liha- või dipikastmetes, marinaadides või serveeri juustuvaliku juurde.

Nipp! Puhastamise ja hakkimise ajaks on soovitatav kätte panna kummikindad. Allikas: toimetused-toimetused.blogspot.com