Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
15. oktoober 2016, 11:08

PEA MEELES: Rinnavähk endast varajasest staadiumis märku ei anna (12)

Täna tähistatakse üleeuroopalist Rinna Tervise Päeva ning sellega seoses on paslik meelde tuletada, millised märgid viitavad rinnavähile.

Fakte rinnavähist:

  • 25-33% rinnavähi juhtudest on põhjustatud liigsest kehakaalust (KMI 30 ja kõrgem) ja mitteaktiivsest eluviisist. 1 Väga oluline on täiskasvanueas säilitada kehamassiindeksit (BMI) vahemikus 18,5 – 24,9
  • Juba üks alkohoolne jook päevas tõstab rinnavähki haigestumise riski 5%2
  • On leitud selge seos hormoonasendusravi kasutamise ja rinnavähi tekke vahel. Tuginedes piisavale hulgale uuringutele on IARC seisukohal, et pikaajaline hormoonasendusravi kasutamine põhjustab rinnavähki. 3, 4
  • Kombineeritud östrogeen/progesteroon suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamist seostatakse rinnavähi tekke riski suurenemisega eelkõige noorte naiste seas. Suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel on 15-25%  kõrgem risk haigestuda rinnavähki, kui neil, kes pole suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kunagi kasutanud. 5
  • Rinnavähi risk väheneb esmasrasedusega nooremas eas (alla 30 eluaasta), sünnituste arvu tõustes ja pikemaajalisema rinnaga toitmise tulemusel.5

Varajases arenguetapis ei põhjusta rinnavähk üldjuhul mingeid vaevusi. Peamiseks leiuks on tihenemine või “tükk” rinnas, kuid see ei pruugi alati olla pahaloomuline kasvaja.

Avastades rinnas sõlmekesi või tihendeid, tuleb siiski end kontrollida lasta.

Võimalikeks rinnavähi ohumärkideks on:
  • sõlmed või tihendid rinnas
  • muutused rinna kujus, suuruses või nahavärvis
  • rinnanibu või naha sissetõmme
  • eritis rinnanibust
  • valu või ebamugavustunne rinnas
  • rinna punetus, apelsinikooretaoline nahk, haavandumine
  • suurenenud kaenlaalused lümfisõlmed

Kaebused võivad olla tingitud ka haiguse siiretest teistesse kehaosadesse, näiteks seljavalu (“radikuliidivalud”), peavalud või ka üldised vaevused – väsimus, nõrkus, iiveldus, isutus.

Rinnavähi, nagu ka paljude teiste vähkide korral, on äärmisel oluline tõve varajane avastamine. 

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on endast märku andnud ja organismis levima hakanud. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu.

Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ja on tervenemise eelduseks.

2016. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966.

Lisainfot sõeluuringute kohta saab: www.haigekassa.ee/ennetus või telefonil 16363 ja  www.cancer.ee.

15. oktoobril toimub juba üheksandat aastat EUROPA DONNA (Euroopa Rinnavähi Ühendus) poolt algatatud üleeuroopaline teavituskampaania Rinna Tervise Päev, millega soovitakse tütarlastele ja naistele meelde tuletada tervislike eluviiside tähtsust rinnavähi ennetamise seisukohast ning rinnavähi varajase avastamise võimalusi. Sellel aastal on Rinna Tervise Päeva motoks „Tee iga päev häid valikuid oma rindade tervise heaks“.

Tasub meeles pidada, et olles füüsiliselt aktiivne, säilitades normaalset kehakaalu ja toitudes tervislikult on võimalus oluliselt vähendada rinnavähi tekke riski.