Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
22. september 2016, 12:10

KUIDAS KOHELDA ÕIGESTI MEHE PARIMAT SÕPRA ehk Milline on parim meetod pitsa soojendamiseks?

Pitsa on kaua olnud üks mehe parimaid sõpru, märgib Art of Manliness. Krõbe, juustune, suussulav, liharohke – see on igal pool parimaid valikuid. Ja üks pitsa kauneid omadusi on see, et sellest võib saada mitmeid maitsvaid eineid: näiteks võib ühest 20-tollisest pepperonipitsast saada nelja päeva jooksul kokku viis söömaaega. Kui paljud teised toidud seda suudavad?

Probleem (kui seda nii võib üldse nimetada) seisneb aga selles, et kuidas süüa seda pärast esimest päeva. Mõned usuvad, et toidu, sealhulgas pitsa, ülessoojendamine on pühaduserüvetamine ja teisel päeval peaks seega sööma pitsat külmalt. ja see töötab küll. Aga mõnikord tahad siiski kõhtu midagi sooja, ühtlasi ka tunda neid algseid lõhnu ja sooja rasva voolamist. 

Kuidas seda saavutada? Visata pitsa mikrolaineahju? Lükata grillile? AoM otsustas teaduse nimel end ohverdada ja selgitada lugejate huvides ise välja, milline on parim viis pitsa ülessoojendamiseks.

Pitsa säilitamine

Taldrik. Majapidamispaber. Pitsa. Majapidamispaber. Pitsa. Majapidamispaber. Peale toidukile.

Sest ülesoojendamise meetod pole ainus, mis pitsa järgnevate päevade maitset mõjutab. Enamik inimesi viskab pitsa lihtsalt külmikusse. Aga kirjeldatud meetod tagab selle, et pitsa püsib värskena.

Meetod 1: mikrouun

Kõige kiirem ja mugavam viis. Olles aga teinud veidi eeltööd, teadsin katset alustades, et see ei saa osutuma parimaks meetodiks, seega tegin veidi kohandusi. Nimelt: kui te olete nagu mina, siis viskate pitsalõigu mikrolaineahju, keerate võimsuse 30 sekundiks põhja ning saate märja ja kummise segaduse. Aga ikkagi pitsa ja ikkagi maitsva. Sest iga juustu, liha ja saia kombinatsioon on ju hea, mis siis, et mitte tingimata suurepärane.

Olles inimesi küsitlenud, avastasin parema mikrouuni meetodi. Esmalt, jäta taldriku ja pitsa vahele paber alles. See imab veidi niiskust. Seejärel, pane mikrolaineahi poolele võimsusele. 30 sekundi asemel kuumuta pitsat üks minut. Aeglasem soojendamine on pitsa puhul alati parem kui tuumapommitamine.

Kuigi metoodikas sai tehtud parandusi, oli pitsa uunist väljudes siiski märg ja kummine. Seda meetodit soovitaks ainult siis, kui sul tõesti on pitsa soojendamiseks aega vaid üks minut.

Meetod 2: pliidiahi

Järgmine katse oli pitsa soojendamine ahjus. Olin näinud ühes foorumis nippi (jah, tõesti on olemas foorumeid, kus arutatakse pitsa soojendamise teemadel), mehelt, kes väitis, et taevalik on 5 minutit 350 kraadi juures soojendatud pitsa. Järgisin tema juhiseid ja lasin ahjul ka eelsoojeneda, enne kui asetasin pitsa otse restile.

Pitsa oli soe, krõbe ja sisuliselt sama maitsev kui esimesel päeval. Ei mingit kummi. Kuigi mina oleksin lisanud veel mõne minuti või pisut kuumust.

Meetod 3: grill

Olin grilli proovimisest üsna põnevil. Mu abikaasa teeb suurepärast grillpitsat, nii tundus pitsa grillil soojendamine üsna loomulik. Sättisin selle keskmisest veidi kuumemaks ja lasin mõned minutid soojeneda. Viskasin pitsa otse restile, ei pannud õli ega midagi ja lasin sel umbes 6 minutit küpseda. Kergitasin pitsat, veendumaks, et koorik näeb hea välja (nägi) ja uurisin, kas juust peal mullitab (mullitas).

See meetod on võitja! Juust oli sula ja mitte kummine. Pepperoni oli krõbe. Põhjakoorikul olid mõned ägedad grillijäljed ja ideaalne kogus sütt. Ja koorik oli krõmpsuv ning maitsev. heal päeval on see meetod tõenäoliselt su parim valik. Ainus puudus on see, et kuigi seda on võimalik teha ka kehva ilmaga, pole see just kõige mugavam või meeldivam.    

Meetod 4: pann

Olin mõnest kohast lugenud, et pann on parim viis pitsa ülessoojendamiseks. Esmalt lasin pannil pliidil keskmisel kuumusel mõne minuti soojeneda. Siis viskasin pitsa pannile ja katsin sell kaanega – see on oluline. Ilma kaaneta riskid sellega, et pitsakate ja juust ei soojene piisavalt. Kui sul pole kaant, siis kata pann fooliumiga. Lase küpseda 6-8 minutit, kuni juust mullitab.

Mamma mia kui maitsev! Pannipitsa oli vist isegi parem kui originaal. Koorik oli veelgi krõbedam ja pepperoni ka. Maitse poolest ei erinenud see väga grillil soojendatud pitsast, aga mingil põhjusel tundus siiski pisut parem. Võib-olla segunesid koostisosad mingil maagilisel viisil paremini kui grillil. Ei tea. Aga enamiku inimeste jaoks on see meetod mugavam kui grill.