Mahlane marjakookFoto: Lauri Laan
Toiduuudised
30. august 2016, 10:10

TEE ISE: Tervislik amps kooliaasta alguseks

Peagi saabuva teadmistepäeva puhul soovitab Põhjaka mõisa kokk Märt Metsallik valmistada lihtsat ja mahlast marjakooki, mis maitseb ühtviisi hästi nii väikestele koolijütsidele kui ka vanaemadele-vanaisadele.

“Seni kuni koduaias või turulettidel veel värskeid marju leidub, soovitan kindlasti neid kasutada,” lausub Metsallik ning lisab, et koogis ei ole vähem tähtis ka kodumaisest piimast tehtud või. “See on maitsev, taskukohane ja tervislik kook, mille valmistamine ei nõua erilisi oskusi ning mis sobib hästi ka peolauale.”

Koogi valmistamiseks vajad: 

Põhi: 300 g jahu, 200 g võid, 100 g suhkrut, 1 muna, näpuga soola. 
Sega kokku toasoe või ja suhkur, lisa jahu ning kõige viimasena muna. Aseta korralikult läbi segatud taigen külmikusse tahenema. Peale tahenemist suru taigen näppudega koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus kümme minutit. Küpsenud põhjale vala peale marjasegu - nii ei vetti põhi läbi ja jääb mõnusalt krõbe.
Kate:
2 muna veidi seemneid vaniljekaunast  200-250 g marju 400 ml hapukoort maitse järgi suhkrut
Sega kokku suhkur, munad, hapukoor ja vaniljeseemned ning lisa marjad. Vala segu koogipõhjale ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Küpsenud kook peab olema keskelt veidi pehme ja pealt kuldne.