SärtsukurgidFoto: Andres Eero
Toiduuudised
27. august 2016, 04:00

Värsked soolakurgid püsivad külmkapis ideaalsed kolm päeva

"Ka sama retsepti kasutades tulevad igal tegijal kurgid ikkagi erinevad," ütleb kahel viimasel aastal Tahkuranna hapukurgifestivalilt Parima Maitse tiitliga lahkunud Riina Luik.

Mullu tunnistas žürii paarikümne purgi hulgast parimaks tema vähesoolased kurgid, tänavu tõid talle võidu mereteemalised kiirkurgid.

"Tegelikult kasutasin eelmisel aastal täpselt sama retsepti," naerab Riina.

Pole ka ime, sest sama võiduretsepti on ta pere peal juba aastaid praktiseerinud. Kuigi festivalil on Riina kurgipangega kohal olnud viis aastat, söandas ta alles eelmisel aastal ka žüriile oma tehtut maitsta viia.

"Palju loeb, mis sa sinna purgi põhja parasjagu paned, vahel läheb tilli rohkem, vahel mustasõstralehti," kinnitab Riina sõnu retsepti töökindlusest samas kandis üle 30 aastat kurke purki pannud Inge Must.

Tema kurgid tunnistati parimaks esimesel hapukurgifestivalil.

Koogikarbi asemel külakostiks kurgiämber

Kurke hapendades Riina äädikat ei lisa, aga kiirkurke tehes keedab ta neile lahja marinaadi. "Hape toob kõik maitsed paremini esile," ütleb Riina.

Kas kasutada mere- või kivisoola, sõltub tema sõnul ainult sellest, mida parasjagu kodus leidub. Ka siis, kui kodus mädarõikajuurt või -lehte pole, ei pea veel meeleheitlikult turule tormama. Värskeid soolakurke tehes eelistab Riina mädarõikajuurele lehte, aga kui kumbagi pole, läheb käiku kirsileht. "Kui ka kirsilehte ei ole, võib mustasõstralehtede, tilli ja küüslauguga piirduda," ütleb Riina.

Küll aga keedab Riina alati ära marinaadi. "Toore veega lähevad kurgid kiiresti kihisema," ei meeldi talle, kui vesi purgis vahutama hakkab.

Keedetud vett kasutades püsivad värsked soolakurgid külmkapis ideaalselt kolm päeva, kuigi nii kauaks neid kunagi ei jätku: suvisel ajal külla minnes võtab Riina külakostiks koogikarbi asemel kaasa kurgiämbri.

Inge pole viimased aastad mädarõikajuurt enam kasutanud, kurgid on hästi seisnud ka mädarõikalehega. Teinekord lisab ta ka kirsilehti, kuigi kiirkurkide juures sellest suurt aru ei saavat.

Seevastu festivali kolmas stammkunde Tiiu Sommer pistab alati purki ka tükikese mädarõikajuurt. "Minu meelest teeb just mädarõigas kurgid mõnusalt krõmpsuks. Küüslauk annab jälle head maitset."

Teki alla pannes lähevad liiga pehmeks

Talvekurke teeb Riina sama marinaadiga kui malosolnõidki (vähesoolane – vene k.), ainult äädikat võtab kaks korda rohkem ehk liitri vee kohta kaks supilusikatäit. Nipp on aga see, et kõigepealt kuumutab ta kurgid puhtas vees ja kaane all veidi kumjaks, siis topib nad kohe ettevalmistatud kuumadesse purkidesse (seal ootavad juba tillid jms ning satub sinna tšillikaungi) ning valab peale keeva marinaadi. Keerab purgid kinni ja paneb tagurpidi. Kui purgid on maha jahtunud, pole muud kui keldrisse viia. "17 aasta jooksul pole ükski purk halliks läinud," kiidab kurgimeister keldrit, kus temperatuur püsib aasta läbi kümne kraadi kandis.

"Vanasti hoidsin kuumi purke ka teki all, aga siis muutusid kurgid liiga pehmeks," märgib tubli poole oma elust kurke teinud Riina.

Kurgitegu alustab ta juba kevadel, kui mustasõstrapõõsastel veel lehtigi pole. Siis lähevad käiku mustasõstravarred ja kuivatatud tillivarred ning -õisikud.

"Roheline pehme till kurgi soolamiseks ei sobi," märgib Riina.

Seepärast on tal juba kingakarbitäis kuivatatud tilli kevadet ootamas.

"Mädarõikal pole siis veel lehti ja kui juurt ka pole, siis tuleks küüslauku natuke rohkem panna," julgustab Riina ka Õhtulehe lugejaid kurgihooaega juulist varsemaks nihutama.

Marinaad võiks kevadel olla toasoe, siis ta tõmbab kuivatatud tillist maitse paremini välja ja kurgid peaksid seisma kümne tunni asemel 24 tundi.

Aga kõige rohkem meeldib kuulsal kurgimeistril purki panna hoopis tomateid, siis on mängumaa laiem. "Neist saab teha ketšupeid ja salateid ja letšosid ja nii edasi."

Vähesoolased kurgid (umbes kahele kilole kurkidele)

Vaja läheb: mustasõstralehti, tilliõisikuid ja -lehti, tükike mädarõikalehte, küüslauku, mõni tera pipart.

Marinaad: 1 l vett, 2 sl soola, 2 sl suhkrut, 1 sl 30% äädikat

Valmistamine: keedan marinaadi ära ja kui see on jahtunud, lisan äädika. Panen purki mustasõstralehed, tillivarred ja -õisikud, mädarõikalehe, pipraterad. Laon purki ka kurgid ja valan marinaadi peale.

Olenevalt sellest, mis kellaks peaksid kurgid järgmisel päeval valmis olema, valan peale marinaadi ja jätan toatemperatuurile seisma. Parimad värsked soolakurgid saab kümne tunniga. Kui kurgid on valmis, siis pane külmkappi, et nad edasi ei hapneks. (Allikas: Luige puhketalu perenaine Riina Luik)

Särtsukurgid

Vaja läheb: 4 kg kurki, peotäis värsket tilli, 300 g jämedat soola, 1,4 kg suhkrut, 200 ml 30% äädikat.

Särtsukurgid Foto:

Valmistamine: Viiluta kurgid ja haki till, pane suurde kaussi. Sega omavahel suhkur, sool ja äädikas ning vala kurkidele. Sega hoolega. Jäta 10–12 tunniks seisma, käies vahepeal kurke segamas. Tõsta ettevalmistatud purkidesse (kuumutada pole tarvis!) ja sulge õhukindlalt. Seisavad keldris terve aasta. (Allikas: Tiido-Tiiu talu perenaine Tiiu Sommer)

Kurgi-paprikasalat

Vaja läheb: 3 kg värskeid kurke, 0,5 kg paprikat, 0,5 l vett, 0,4 kg. mugulsibulat, 100g tšillikaunu, 60 g värsket tilli, 10 sl suhkrut, 4 sl soola, 3 sl 30% äädikat.

Valmistamine: Koori sibul ja kurk, puhasta paprika ning lõika kõik kuubikuteks. Pane koos veega potti ja keeda 30 minutit. Lisa suhkur, sool, till ja äädikas. Keeda veel 10 minutit ja tõsta kuumalt ettevalmistatud purkidesse. Lase jahtuda. Säilita jahedas. (Allikas: Luige puhketalu perenaine Riina Luik)