Kirjud lehmad lausa kutsuvad endaga koos pilti tegemaFoto: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Toiduuudised
22. august 2016, 16:24

Värviline lehm kutsub piimatooteid tarbima, veganid peavad kampaaniat eksitavaks (7)

Toiduliidu äsja alanud kampaania suurim staar saab olema värviline piimalehma skulptuur, mis hakkab erinevate Eesti linnade peaväljakutel propageerima piimatoodete tarbimist. Esimesena peatub silmatorkavates toonides lehmaskulptuur oma sünnilinnas, Tartus.


Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on piimakampaania peamine eesmärk tuletada inimestele meelde, et Eestimaal on palju häid toiduaineid, nende seas ka väga väärtuslik piim. „Arvestades piima rikkalikke häid omadusi võib piima andvat lehma pidada lausa superkangelaseks. Seetõttu tahtsimegi tutvustada piima headust ühe tõeliselt silmatorkava ja lustakates värvides superlehma skulptuuriga,“ sõnas Sirje Potisepp.

„Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakonna meistri Lauri Tamme ja kunstnik Ülle Ottokari loodud piimalehma skulptuur kutsub kõikjal inimesi endaga pilti tegema ega pahanda ka selle üle, kui lapsed või lapsemeelsed talle parema võtte nimel selga ronivad,“ rääkis lisas ta.

Potisepa sõnul on eestimaalased väga agarad piimatarbijad, mida tõestavad ka meie poodides muu maailmaga võrreldes kordades rikkalikumad piimatoodete riiulid. „Meie soov on, et piim oleks jätkuvalt eriti laste ja noorte toiduvalikus olulisel kohal – nii selleks, et saada häid maitseelamusi kui ka selleks, et oma kasvavat ja kujunevat organismi hea tervise juures hoida,“ rääkis Potisepp.

Seda, et piim on lahutamatu osa igapäevasest toidu- ja joogimenüüst, toovad Toiduliidu sõnul välja ka meditsiinidoktor Mihkel Zilmer ja Anne Lill oma raamatus „Normaalne joomine“. „Piimast valmistatud joogipoolis on aina ja aina tagasi tõrjunud mitmesuguste aupaistesse tõstetud moejookide pealetunge, säilitades endiselt kõrgpositsiooni inimtoidu paremate toiduainete edetabelis,“ kirjutavad Mihkel Zilmer ja Anne Lill „Normaalse joomise“ käsiraamatus.

Eesti Vegan Selts: Toiduliidu piimakampaania eksitab tarbijat

Eesti Vegan Selts peab rõõmsa lehma võrdpilti kohatuks ning piima tervislikkusele rõhumist eksitavaks. Riiklikud toidusoovitused ja piimatootjate aktiivne reklaam kinnistavad nende sõnul müüti, et kaltsiumit saab üksnes lehmapiimast.

"Kuid umbes 75% maailma rahvastikust kaotab pärast imikuiga võime toota laktaasi: ensüümi, mis aitab piimasuhkrut ehk laktoosi seedida. Miks? Sest iga liik tarbib loomupäraselt oma ema piima ainult rinnalapsena. Laktoositalumatus pole niisiis haigus, vaid keha normaalne reaktsioon piimasuhkrule," kinnitab Eesti Vegan Selts.

"Kui panna inimeste piimajoomine laiemasse konteksti, siis Maal elavast umbes viiest tuhandest imetajaliigist on inimesed ainsad, kes jätkavad piima tarbimist pärast imikuea lõppu," lisavad nad. "Nagu kõigil imetajatel, tekib lehmal rinnapiim järglast oodates ja imetades. Selleks, et tagada pidev toodang, tiinestatakse piimatööstuses lehmi üha uuesti sunniviisiliselt kunstliku seemendamise teel. Vasikad eraldatakse emadest praktiliselt kohe pärast sündi."

Piima tarbimist propageerivad kampaaniad kiidavad piima tervislikkust ja rõhutavad piima tarbimise olulisust luude tervise seisukohalt. Teadusuuringud aga Eesti Vegan Seltsi sõnul neid väiteid ei kinnita. "Harvardi Rahvatervisekooli toitumisosakonna juhataja ja Harvardi Meditsiinikooli professor Walter Willett on öelnud, et prospektiivsed ja randomiseeritud uuringud on järjekindlalt näidanud, et ei ole seost piimatarbimise ja luumurdude riski vahel."

"Harvardi Rahvatervisekooli lehel on kirjas, et piim on tegelikult vaid üks paljudest kaltsiumiallikatest ning on mõningaid olulisi põhjusi, miks see ei pruugi olla parimaks allikaks: laktoositalumatus, kõrge küllastunud rasvade sisaldus, võimalik munasarjavähi suurenemise risk ja tõenäoline eesnäärmevähi suurenemise risk," seisab Eesti Vegan Seltsi teates.