«Eriti sametise ja siidise tekstuuri annavad smuutile banaan ja avokaado,» ütleb smuuti­kohviku Smuhvik omanik Elina RiispappFoto: Toomas Tatar
Toiduuudised
19. august 2016, 04:00

Vürtsid lisavad põnevust, seemned ja kama toiteväärtust

Smuutid koguvad üha populaarsust, sest lisaks heale maitsele on nad ka tervislikud ja toitvad. Lisades smuutisse tšiiaseemneid, kama, arooniad või metsmustikaid, tõuseb nende toiteväärtus veelgi.

Smuuti valmistamist tuleks alustada kolme-nelja komponendiga, kuna liiga palju häid asju kokku pannes, ei pruugi head tulemust saada, tõdeb Smuutikohviku Smuhvik pidaja Elina Riispapp. Vedelikuks sobivad seejuures nii vesi, mahl, erinevad piimad, jogurt, tee kui ka jäätis.

"Magusust saab smuutile anda banaani, mee, datlite või rosinatega. Soolasust annavad aga erinevad köögiviljad, näiteks seller, kurk, avokaado, tomat, salatilehed ja spinat," ütleb ta. Jahutamiseks sobivad lisaks jääle ka külmutatud marjad.

Asendatamatu abivahend smuutit tehes on saumikser või blender. Paari klaasitäit tehes piisab esimesest, aga suurema koguse korral, samuti jääd purustades, läheb vaja blenderit.

Elina soovitab blenderit valides vaadata mootori võimsust. "Mida võimsam mootor, seda hõlpsam on smuutit valmistada ning seda ühtlasem jääb mahediku tekstuur," sõnab ta.

Kuidas teha üht siidise tekstuuriga smuutit? "Eriti sametise ja siidise tekstuuri annavad banaan ja avokaado. Kaval nipp on hoida smuuti toorainet veidi aega sügavkülmas – see teeb mahediku paksemaks," õpetab Elina.

Maitsele lisavad põnevust näiteks ingver, kaneel, kardemon, kakao, tšilli või Cayenne’i pipar, aga nende lisamisega tuleks ettevaatlik olla – muidu võivad ülejäänud maitsed smuutis üldse ära kaduda.

Hommikujoogi teevad tummisemaks kaerahelbed

Elinale meeldivad kõige rohkem vee põhjal või naturaalse mahlaga tehtud smuutid. "Kuna puuviljad on juba väga iseloomulike maitsetega, meeldib mulle just selline kooslus," lausub ta.

Smuutimeister eelistab eelkõige värskeid marju ja puuvilju, kuna nende toiteväärtus on kõige kõrgem. "Kui tooraine on toores või üleküpsenud, võib see smuuti maitse ära rikkuda," hoiatab ta.

Toidublogija Merilin Siimpoeg soovitab smuutides korraga kasutada võimalikult vähe koostisosi ja vahetada iga kord neist üks uue vastu välja – siis tulevad maitsed paremini esile.

"Peaaegu alati kasutan banaani või avokaadot, mis annavad joogile mõnusalt kreemise tekstuuri," ütleb ta ning kinnitab teistki korda, et mida lihtsam retsept, seda maitsvam jook tuleb.

Lisaks mõnele uuele puuviljale soovitab Merilin mahedikku lisada seemneid ja pähkleid. "Proovida tasub goji-marju, samuti on poodides saadaval huvitavad pulbrid ja segud, nagu näiteks männi- või kuusekasvupulber, millega joogi toiteväärtust tõsta. Hommikusmuuti aga muudavad kosutavamaks kiudainerikkad kaerahelbed."

Kindlat lemmikut Merilinil smuutide seas ei ole. "Tihti saan smuuti valmistamiseks inspiratsiooni hoopis mõnest lillest, mille kirev värv annab idee, mida kasutada, kas punaseid maasikaid, roosasid vaarikaid või siniseid mustikaid," tõdeb ta.

Vedelikuna läheb tavaliselt käiku veidi mandli- või kookospiima ja jahutamiseks jääkuubikuid. "Soolaste smuutide puhul olen katsetanud kurgi, selleri, porgandi, avokaado, peedi ja tomati kooslusi."

Joo smuuti kohe ära

Smuuti tuleks kohe ära juua, sest paljud toitained, vitamiinid, mineraalained ja ensüümid hakkavad pärast viljade lahtilõikamist oksüdeeruma.

Kui sa siiski ei jõua kõike kohe ära juua, võid sellest näiteks jäätist teha. Vala smuuti jäätisevormidesse ja pane sügavkülma.

Kui valmistad smuutit lehtköögiviljadest, siis esmalt blenderda salatilehed koos vedelikuga ning seejärel lisa ülejäänud komponendid. Nii saad ühtlasema tekstuuriga joogi.

Kergema smuuti saad, lisades veele, mahlale või teele näiteks spinatit, õuna, pirni ja ananassi. Hoopis rammusama smuuti saad jogurti, keefiri või jäätise baasil.

Greibismuuti
(ühele)
Vaja läheb: ½ greipi, 50 g vaarikaid, 75 g värsket mangot, 50 g jääkuubikuid.
Valmistamine: Blenderda greibi viljaliha, vaarikad, mango ja jääkuubikud mõnusaks seguks ja naudi kohe.
Allikas: Merilin Siimpoeg, koogikontor.ee

Greibismuuti Foto: Toomas Tatar

Mango-maasika­smuuti
(ühele)
Vaja läheb: 150 ml mangopüreed, 100 ml kookospiima (sobib ka tavaline piim või maitsestamata jogurt), 1 banaan, peotäis maasikaid.
Valmistamine: Blenderda kõik koostisosad kreemjaks seguks ning vala klaasi.
Allikas: Elina Riispapp, smuutikohvik Smuhvik

Mango-maasika­smuuti Foto: Toomas Tatar

Maasika-rabarberismuuti
(ühele)
Vaja läheb: 1 kl maasikaid, 1 suurem rabarberi vars, 1 banaan, ½ kl õunamahla.
Valmistamine: Blenderda kõik koostisosad kreemjaks seguks ning vala klaasi.

Maasika-rabarberismuuti Foto: Toomas Tatar

Smuuti Go Green
(1 liiter)
Vaja läheb: 350 g mandlipiima, 275 g värsket ananassi, 100 g värsket kurki, 1 banaan, 75 g spinatit, 1 väike avokaado.
Valmistamine: Koori ja tükelda komponendid. Pane kõik blenderisse, surista ühtlaseks ning vala klaasidesse.
Allikas: Kristel Vokk,
crystels.blogspot.com

Smuuti Go Green Foto: Toomas Tatar