«Vorstid võivad lõhki lüüa, kui põlema läinud söele külma õlut valada,» ütleb meister­grillija Koit Kuusk.Foto: Aleksander Kuruson (Eesti Grilliliit)
Toiduuudised
19. august 2016, 04:00

Toorvorst tahab tasast tuld

Kuigi vorsti grillimisega saab ilmselt igaüks hakkama, krooniti äsja Eesti meistriks vorstigrillimises Koit Kuusk. Mida teeb meister võrreldes kodukokaga teisiti?

Grillispetsi saladus peitub eelkõige isetehtud vorstides. "Poest ma valmis vorste ei osta, kuna enda tehtud on tunduvalt maitsvamad.

Lisaks on nendes rohkem liha sees ja selle lihamassi hulka võib panna, mis iganes pähe tuleb. Näiteks pähkleid, seeni, kartulit, lillkapsast, porgandit jne," räägib Koit.

Vorsti tehes on oluline aga meeles pidada, et soolikat ei tohi lihamassiga liiga täis toppida, samas ei tohi neisse eriti ka õhku jääda. Kuumutamisel vorstid paisuvad ja võivad siis lõhki minna.

Levinud viga on ka leegi kustutamine külma joogiga. "Kui süsi läheb vorstide all põlema, visatakse neile tihtipeale jahedat õlut või vett peale. See võib samuti vorstid lõhki lüüa," tõdeb Koit. Sama saatus ootab vorste ka liiga kuuma söe korral.

Toorvorstid vajavad küpsemiseks umbes 30-35 minutit. Liiga ära kõrvetada neid ei tohi, kuna siis tulevad mahlad välja. "Sageli kiputakse ka keerutatud vorstijuppe enne grillimist lahti lõikama.

Sealt aga tulevadki mahlad välja ja siis jääb vorst puine," lausub grilli­meister. "Et omatehtud vorst mahlasem jääks, võib lihamassi hulka ka natukene vedelikku, näiteks puljongit või vett panna."

Grillvorstide kõrvale soovitab Koit serveerida õunasalatit. Selleks tuleb õunad ära viilutada, lisada hakitud peterselli ja natukene mett, segada omavahel ja ongi tervislik grillikõrvane valmis.

Miks mitte homset taasiseseisvuspäeva väikese vorstiteoga tähistada? Kes seda ette võtta ei viitsi, siis tänavuse Eesti parima vorstigrillija vorste saab 20. augustil proovida Tahmaküla päeval Haljalas.

Kuidas ise grillvorste teha?

Vorsti täidiseks sobib ükskõik millise looma või linnu liha. Meeles tuleb aga pidada, et 30% massist peaks moodustama puhas loomne rasv (eelistada võiks seapekki). Kes tahab väherasvasemat vorsti, võib osa pekki asendada sibula või porgandiga või nende seguga.

Massiks lisa vorstile näiteks tangu, riisi, porgandit, kartulit (need tuleb poolpehmeks keeta) seeni, sibulat või küüslauku (need tuleb pannil läbi kuumutada).

Haki kogu materjal sobivateks tükkideks ning lase kuni kolm korda läbi hakklihamasina või köögikombaini.

Maitsesta ja kui segu tuli liiga tihke, lisa vett, puljongit või rõõska koort.

Täida sea- või lambasool vorstiseguga, kinnita lõpp niidi või nööriga, tee vorstile sobivas pikkuses keerud ja küpseta.

Sooli saab turult lihamüüjalt või veebipoest veikand.ee

Allikas: vorstifestival.ee