Punaselt taldrikult söövad inimesed väidetavalt väiksema koguse kui need, kelle taldrik on sinine või roheline. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Toiduuudised
15. august 2016, 12:05

Lisa roogadele kaneeli ja söö punaselt taldrikult ehk kuus imelihtsat nippi, kuidas tervislikumalt toituda (6)

Tervislik toitumine peaks olema pikaajaline ja elukestev eesmärk, ent kui sa ei soovi radikaalselt menüüd muuta, on ka lihtsamaid viise, kuidas järk-järgult selle poole liikuda.

Woman's Health toob välja kuus viisi, kuidas oma toitu tervislikumaks muuta.

1. Lisa brokkolit salatitele ja võileibadele.

Hiljutine Cancer Prevention Research'i uuring näitas, et brokkoli on üks köögivili, mis aitab viia kehast jääkaineid. Loomkatsete kohaselt on brokkoli tõhus vahend vähivastases võitluses. Kuna brokkolil ei ole tugevat maitset, ei pane sa tähelegi, kui see salatis on.

2. Kasuta punast taldrikut.

Punaselt taldrikult söövad inimesed tarbivad väidetavalt väiksema koguse kui need, kelle taldrik on sinine või roheline. Teadlaste sõnul tuleneb see tõigast, et aju tõlgendab punast värvi kui märki peatumisest.

3. Enne kui proovid mingit uut toitu, nuusuta toitu, mis sulle juba meeldib.

Väljaandes Appetite viidatakse uurimusele, millest selgus, et enne kui proovid mõnd toitu esimest korda, nuusuta toitu, mis sulle juba meeldib. Näiteks kui sa pole kunagi avokaadot ostnud või maitsnud, nuusuta apelsini ning seejärel avokaadot. Juba tuttav lõhn vähendab hirmu millegi uue ees. Muidugi ei saa iga kord nt restoranis minna nuusutama makarone või saia, ent toidupoes käies on valikuid rohkem.

4. Vali sushi.

21 riigi seas korraldatud küsitluse kohaselt on Jaapani naistel pikim eluiga, mis võib tuleneda nende tervislikust toidulauast, kuhu kuulub rohkelt juurvilju, kala ja roheline tee. Nii et kui võimalik ja rahakott lubab, vali aeg-ajalt menüüsse millegi muu asemel hoopis sushi.

5. Lisa roogadele vürtsi.

Mida vürtsikam roog, seda rohkem maitset nauditakse ja aeglasemalt süüakse. Kuna tšilli on paljude jaoks liiast, võetakse väiksemaid ampse.

6. Lisa roogadele ka kaneeli.

Kaneel aitab langetada veresuhkru taset ning selles sisaldub antioksüdante, mis vähendavad riski haigestuda südamehaigustesse. Kaneeli saab lisada nii tee, kohvi, pudru kui isegi jogurti sisse.