Miks marjakauss toob kärbsepilve?
Toiduuudised
13. august 2016, 04:00

Miks marjakauss toob kärbsepilve?

Putukateadlane Urmas Tartes on pidanud rohkem kui üks kord selgitama, et päris tühjast kohast puuviljakärbsed, keda ka äädikakärbesteks kutsutakse, siiski ei sigine.

Tema selgitust mööda on nende kärbeste munad kõikidel puuviljadel, mis koju tuuakse, viimast kui ühte neist on peaaegu võimatu maha pesta ja umbes nädalaga saavad munadest kärbsed.

Kui kärbsepilv tekib aga marjakausi kohale juba esimesel tunnil, siis on selge, et majapidamises siin-seal elavad kärbsed on nüüd lihtsalt üksmeelselt uue toidukoha juurde koondunud.

Usinad perenaised on neist tülikaist külalistest vabanemiseks katsetanud nippe ja tunnistanud, et päriselt neist lahti ei saa, aga kärbsepilve kahandada saab.

Ära jäta marju-puuvilju lahtiselt lauale, hoia neid külmikus või tihedalt suletud paberkottides.

Hoia kraanikauss ja köögi tööpind võimalikult puhas, tühjenda ja pese sageli prügikasti.

Väga tõhus abi on tolmuimejast – kogu parve saab lennult tolmuimejasse püüda.

Määri papptaldrikule õhuke meekiht – puuviljakärbsed jäävad peibutava kihi sisse kinni.

Kalla pudelisse pisut õunaäädikat või veini, lisa mõni tilk nõudepesuvahendit, kata pudelisuu paberi või toidukilega ja tee sellesse augud. Kärbsed jäävad purki lõksu.

Võta klaaspurk ja paberileht. Paber keera purgisuu suuruse järgi parajaks koonuseks. Pane purgi põhja tükk üliküpset banaani või mõni juba mädanema hakanud puuvili ja säti paberkoonus purgisuud katma nii, et koonuse terav ots jääb purgi sisse. Purgi sisu meelitab kärbsed kohale, välja nad enam nii lihtsalt ei pääse.