Enimvõltsitud toiduained: oliiviõli, parmesan, homaarid…Foto: Vida Press
Toiduuudised
6. august 2016, 04:00

Enimvõltsitud toiduained: oliiviõli, parmesan, homaarid… (5)

Kui arvad, et tead, mida toidupoes ostukärusse paned, siis tõenäoliselt sa eksid – nii mõnigi tootja kasutab päris tooraine asemel odavat aseainet, mistõttu on alati oluline lisaks toote nimele ka selle koostist uurida. Portaal esquire.com soovitab järgneva kümne toiduaine suhtes säilitada kriitilist meelt.

Oliiviõli

Paljudes extra virgin oliiviõlides on head rasvad asendatud ohtlike aseainetega. Puhta õli asemel müüakse hoopis odavate õlidega, näiteks pähkli või sojaoaga lahjendatud toodet, need aga võivad põhjustada tõsiseid allergilisi reaktsioone.

Sushi

New Yorki sushi-restoranides tehtud hiljutine uuring näitas, et kõik nad pakuvad võltsitud kala. Kliendid, kes tellivad valget tuunikala, ei saa seda 94 protsendil juhtudest, kinnitab raamatu "Real Food/Fake Food" autor Larry Olmsted.

Tuunikala asemel pakutakse hoopis escolar’i, mida kutsutakse ka Ex-Lax kalaks, kuna see võib põhjustada mitmepäevast kõhulahtisust. USAs tasub vältida ka punase riffahvena ostmist, kuna seegi on pea alati võlts.

Homaar

Isegi homaari ostes võib petta saada. Toidukettidest nagu Red Lobster ja Long John Silveräs võib homaari tellides hoopis langostino ehk kreveti- või krabilaadse mereanni saada.

Kohv

Tihtipeale koosneb ka jahvatatud kohv odavatest koostisosadest. Näiteks on kohvist leitud oksatükke, röstitud maisi, jahvatatud ja röstitud otra ning isegi jahvatatud ja röstitud pärgamenti.

Võltsimine on eriti äärmuslik aga lahustuva kohvi puhul: sealt on leitud näiteks sigurit, teravilju, tärklist, linnaseid, viigimarju ja pärgamenti.

Parmesan

Päris parmesan on kallis Itaalia delikatess. USA kaubanduses leitavad parmesanid ei ole seda aga teps mitte.

Tavaliselt on need asendatud mõne odavama juustu või isegi puidumassi sisaldava juustutükiga. Päris parmesani saamiseks tasub otsida märgistust "Made in Italy".

Trühvliõli

Halb uudis trühvliroogade armastajatele: suure tõenäosusega olete tegelikult sisse söönud kemikaale, mis maitsevad nagu trühvlid.

Päris trühvliõli on väga kallis, mistõttu enamik restorane ei saa seda endale lubada. Tarbijate eest on see hästi hoitud saladus, kuid restoranimaailmas on see fakt kõigile teada.

Šampanja

Ei ole õige kutsuda šampanjaks vahuveini, mis pole pärit Prantsusmaa šampanjaregioonist.

Ameerikas on aga üle poolte šampusenimelise sildiga veinidest tegelikult võltsid: tootemark on küll pudelil peal, kuid seda ei mainita, kus jook tehtud on.

Tee

Ka tee pole ohutu, sellest on leitud näiteks saepuru ja teiste taimede lehti. Tootjad lisavad neid, et tee kauem säiliks.

Vürtsid

Kurkumist on toiduainete uurijad leidnud maisi. Muskaati tehakse mõnikord piprast, kuna see on odavam. Oreganost on leitud purustatud kanepit.

Puuviljamahl

Puuviljamahl Foto: Vida Press

Mahlade puhul peab alati pakendietiketti lugema, kuna mõni tootja asendab granaatõuna või mustika tihtipeale palju soodsama õunamahlaga. Ja isegi kui see mahl on tehtud päris õuntest, tasub ikkagi ettevaatlik olla.

Enamik USAs müüdavast õunamahlast on valmistatud Hiina õunakontsentraadist, mille seest on mitu korda leitud keelatud pestitsiide ja teisi kemikaale.